Het gevangenkamp al-Hol in Syrië staat onder controle van Koerdische strijders. De gedetineerden zijn voornamelijk IS-weduwes en hun kinderen.
Volledig scherm
Het gevangenkamp al-Hol in Syrië staat onder controle van Koerdische strijders. De gedetineerden zijn voornamelijk IS-weduwes en hun kinderen. © AFP

Francken betwijfelt of IS-kinderen die worden teruggehaald wel wezen zijn

Het principeakkoord dat de federale regering met de Koerdische autoriteiten in Irak heeft gesloten om zes IS-kinderen terug te halen uit Syrische gevangenkampen zindert na. De Belgische regering met toen nog N-VA aan boord, besliste in 2017 dat kinderen van IS-strijders jonger dan tien jaar in principe kunnen terughaald worden naar ons land. N-VA bij monde van oud-staatssecretaris Theo Francken wijzigt haar standpunt nu en is gekant tegen de op stapel staande repatriëring. 

152 reacties

 • Peter Bosmans

  3 jaar geleden
  Dat je die kinderen moet helpen is een feit, maar dat geldt voor alle kinderen in die omstandigheden en niet alleen voor de Belgische. Opvang in de regio onder een vorm van Foster Plan zou een betere oplossing zijn dan ze naar hier halen. Ze zijn daar opgegroeid, spreken de taal van ginder en hebben andere gewoonten en levensopvattingen dan hier en op die manier kan je er ook veel meer helpen.
 • luc vankeerberghen

  3 jaar geleden
  deze kinderen mogen nooit als wees worden erkend , hun erkenning geeft wel aan hun moeder recht op weduwepensioen , en aan de kinderen dubbel kindergeld
 • danny janssens

  3 jaar geleden
  Francken heeft niets meer te zeggen. Dit is het zoveelste afleidingsmanoeuver van de NVA om de aandacht op belangrijke themas zoals de regeringsvorming te verslappen. NVA is bang voor een afstraffing.
 • Nicole Van Sebroeck

  3 jaar geleden
  Typisch de stijl van Francken. Hij kent het dossier niet maar weet dat hij door te opperen dat het hier niet om weeskinderen gaat weer een heleboel mensen kan doen geloven dat de waarheid niet verteld wordt. Hoe zat het ook alweer met die fraude van humanitaire visa onder zijn beleid ?
 • raf janssens

  3 jaar geleden
  inlichtingen- en veiligheidsdiensten .als nu blijkt dat die kinderen wel nog ouders hebben hoeveel kunnen we dan dat clubke van die inlichtingen- en veiligheidsdiensten nog gaan vertrouwen .indien hun slecht werk geleverd hebben gaan dan die heren of dames ook hun ontslag krijgen .dus ja ik stel de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in vraag in hoeverre ze hun laten manipuleren door bepaalde personen in en rond de regering in lopende zaken