Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Belga

Foto’s nemen en verspreiden van verkeersslachtoffer? “Dit behoort tot de privacy, wel degelijk toestemming nodig”

Als er een verkeersongeval plaatsvindt, halen tal van omstaanders hun smartphone boven. Niet enkel om de hulpdiensten te verwittigen, maar ook om foto’s te maken. Wat zegt de huidige wetgeving over het maken en verspreiden van beelden van een verkeersslachtoffer? En hoe zit het precies met de verplichting tot hulp bieden?

9 reacties

 • Yvan Lissens

  2 weken geleden
  Gustaaf Temst: Van zodra je een foto maakt van iemand specifiek, of van een specifieke groep mensen, dan heb je hun toelating nodig om hen te fotograferen. Voor een onbepaalde menigte hoeft dit niet, maar vanaf het ogenblik dat het persoonlijk begint te worden, dan wel.
 • Patrick Van Overmeire

  2 weken geleden
  Gustaaf Temst u mag niet zomaar alles fotograferen zonder de toestemming van de andere personen. Enkel journalisten en journalisten in opleiding mogen dit doen. En voor de rest van de bevolking is dit verboden.
 • Gustaaf Temst Gustaaf

  2 weken geleden
  Dat je de foto’s niet openbaar mag verspreiden daar ben ik het volledig mee eens. Maar een boete voor het maken van de foto’s vind ik niet kunnen. Dit is pure dictatuur. Wat op de openbare weg gebeurt mag je fotograferen., voor eigen gebruik
 • Ben Detrez

  2 weken geleden
  Foto’s maken van stervende of dode mensen na een ongeval dan ben je echt het laagste van het laagste soort. Dergelijke onmensen kunnen niet zwaar genoeg gestraft worden. Ik ben benieuwd of ze het ook nog zo geweldig zouden vinden wanneer het met hun kind, broer of zus zou gebeuren.
 • sven raets

  2 weken geleden
  Ik snap dat niet "riskeren" een boete tot 4000 euro ? Nee geef hen een boete van 4000 euro enkel zo verandert er iets
 1. Orphée overleefde aanslag in Maalbeek: “Ik slik nog altijd meer dan 15 pillen per dag tegen pijn”
  Play

  Orphée overleefde aanslag in Maalbeek: “Ik slik nog altijd meer dan 15 pillen per dag tegen pijn”

 2. Vrachtwagen breekt doormidden na treinbotsing
  Play

  Vrachtwa­gen breekt doormidden na treinbot­sing