AFP
Volledig scherm
© AFP

Formeel reisverbod en quarantaine verplicht bij 'code rood’, aanbevolen bij ‘code oranje’, boetes tot 4.000 euro en zelfs gevangenisstraffen

De verschillende overheden in ons land hebben een akkoord bereikt over de quarantainemaatregelen voor reizigers die terugkeren uit een Europees gebied waar het coronavirus weer opflakkert. Er komen een lijst en kaart met gebieden waar de situatie precair is, en bijhorende kleurcodes. Wie terugkeert uit een rode zone - waarvoor ook een formeel reisverbod uitgevaardigd zal worden - moet bij thuiskomst verplicht in quarantaine en een coronatest laten afnemen. Overtredingen kunnen in theorie bestraft worden met boetes tot 4.000 euro en een gevangenisstraf tot 6 maanden.

47 reacties

 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Kan allemaal wel zijn dat het een onduidelijk soep is met die maatregelen van onze overheid. Wie had anders verwacht. Maar een verstandig mens klaagt daar niet over en heeft daar geen last van. Die blijft gewoon voor een keer thuis. Waarom je leven of je gezondheid op het spel zetten voor een buitenlandse vakantie.
 • Jeroen Dekop

  1 jaar geleden
  Het is tijd dat de bevolking de ministers afzet het zijn klungelaars. Niemand vertrouwt hen.
 • Filip De Ridder

  1 jaar geleden
  Zelfs met 3 kleurcodes slagen ze er nog niet in om duidelijk zijn. Dan blijven er 2 opties mogelijk: 1/ groen = alles ok, rood = je mag er niet naar toe, oranje = je mag gaan op eigen risico, en je moet verplicht in quarantaine zonder financieel tegemoetkoming bij terugkeer. OF 2/ groen = ok zonder restricties, rood = je blijft er weg. en geen code oranje.
 • Albert Van Seksenburg

  1 jaar geleden
  De ski reizigers brachten het virus binnen. Nu moet er een totaal verbod op buitenland reizen zijn. De vakantie gangers gaan voor de 2de golf zorgen .
 • Erwin VD

  1 jaar geleden
  Buitenlandse zaken geeft eerst wel voor bepaalde regio's groen licht voor buitenlands toerisme, maar gaan dan wel regeltjes opleggen voor de mensen die eruit terugkomen. Alhoewel hun site niet juist is noch up-to-date! Is zowat het verhaal van het desastreus contact-tracing dat maar niet lukt en blijft vol fouten werken! Maar de burger moet wel de regeltjes volgen op risico van hoge boetes. Begin eerst met falende ministers boetes op te leggen en dan de burgers!