Flater kostte België tijdelijk 2,5 miljoen coronavaccins
Door een vergeten handtekening liep België even 2,5 miljoen vaccins van BioNTech/Pfizer mis. Dat schrijft Knack. Die zijn intussen gerecupereerd, maar de kwestie is kwalijk voor het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).
Delen per e-mail
Midden november kopen de Europese Commissie en de lidstaten samen 200 miljoen vaccins bij het Duits-Amerikaanse BioNTech/Pfizer. België doet mee en krijgt volgens de Europese verdeelsleutel ongeveer 5 miljoen dosissen waarmee 2,5 miljoen mensen kunnen worden ingeënt.
Een kleine maand later, op 15 december, licht de Commissie een bijkomende aankoopoptie van 100 miljoen vaccins. Xavier De Cuyper, topman van het FAGG en verantwoordelijke voor de Belgische vaccinaankopen in de Europese Unie, geeft te kennen dat België opnieuw wil meedoen.
Maar het loopt mis, zo schrijft Knack. Het FAGG vergeet om een deelnamedocument tijdig te ondertekenen. De gevolgen dringen laat door. Te laat. Omstreeks de jaarwisseling loopt de Europese aankoopprocedure af. België kan zich niet meer inschrijven en ziet 2,5 miljoen dosissen aan zijn neus voorbij gaan. Net op het moment dat er twijfel bestaat of het leveringstempo wel zal volstaan, dreigt er door die vergissing een tekort aan beschikbare vaccins.
Onderhandeling
De kwestie wordt meteen ‘Chefsache’ en belandt op het bord van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld). Die neemt begin januari rechtstreeks contact op met de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) in de hoop vaccins te kunnen overnemen. Spahn staat in eigen land echter danig onder druk en houdt de boot af.
Als een geluk bij een ongeluk onderhandelt de Europese Commissie begin januari opnieuw met BioNTech/Pfizer over een nieuwe bestelling van 200 miljoen vaccins, alweer met een aankoopoptie op 100 miljoen extra dosissen.
Samen met de afgevaardigde van Polen - ook daar ging iets verkeerd - probeert De Cuyper de misgelopen vaccins te recupereren. Met succes. België kan de 2,5 miljoen extra dosissen in het kader van de nieuwe bestelling recupereren.
“België terug op Europese trein”
Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wordt het verlies na het voorval in december rechtgezet en komt de planning niet in gevaar. “We hebben het probleem opgelost en België zit terug op de Europese trein. Er is geen impact voor ons land op het aantal vaccins, evenmin op de timing van de levering”, klinkt het in een reactie aan Knack.
Het is niet de eerste keer dat het FAGG tijdens de coronacrisis in opspraak komt. Na berichtgeving van Knack en Le Vif opende het parket in juli een onderzoek naar FAGG-kopstuk Hugues Malonne wegens belangenvermenging. “We nemen dit mee in de evaluatie van het FAGG”, aldus Vandenbroucke.
LEES OOK.
Moeten scholen binnenkort opnieuw sluiten? Met deze vier maatregelen hoeft het zo ver niet te komen (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ONZE OPINIE. Niet morgen of overmorgen maar gisteren hadden al die Europese slimme koppen de violen moeten stemmen
Blauwe maandag, gisteren. Niet omdat we de pr-stunt van een reisbureau geloven, maar omdat het door de politiek aangekondigde 'jaar van de hoop' weinig hoopvol begon. De zogenaamde Britse variant van het virus dat ons nu al een jaar in de knoet houdt, laat zijn snelle en venijnige tentakels zien. Zie de uitbraak in het West-Vlaamse Houthulst. Ook elders gaan de lichten op rood. Snel schakelen, is het antwoord. Maar de algemene verdediging hapert. -
Wouter Beke: “Onze vaccinatiecentra staan klaar, maar kunnen niet vaccineren, dat zorgt voor frustraties”
Deze ochtend vond er overleg plaats tussen de ministers van Volksgezondheid naar aanleiding van de leveringsproblemen met de coronavaccins AstraZeneca en Moderna. Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V), reageert op de problemen in VTM NIEUWS. “De vaccinatiecentra staan klaar, maar we kunnen niet vaccineren”, aldus Beke. -
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
45
OVERZICHT. Dit verandert er voor leerkrachten na sociaal akkoord over vaste benoemingen
Leerkrachten kunnen binnenkort sneller benoemd worden, maar ook sneller ontslagen worden. Dat zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de sociale partners uit het onderwijsveld overeengekomen. -
Europa kan antitrustonderzoek beginnen als bedrijven uit EU verdwijnen
-
57
Van Ranst krijgt AstraZeneca-vaccin en maakt er meteen statement van: “Zeer veilig, ook voor mijn leeftijdsgroep”
Marc Van Ranst (55) heeft het coronavaccin van AstraZeneca toegediend gekregen. De viroloog maakte er meteen een statement van.
160 reacties
Edmond Dillien
F Peeters
bob jansens
Luc van pelt
Gerard Teeuws