Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Financiële drempel tot rechter wordt steeds hoger

In tien jaar tijd zijn verschillende financiële drempels tot de rechter verhoogd. Professor grondwettelijk recht Toon Moonen (UGent) bracht alle maatregelen voor het eerst samen en onderzocht wat de impact ervan is op het recht op toegang tot justitie en op juridische bijstand, dat volgens de hoogste rechters steeds meer in gevaar komt. Dat schrijft De Standaard vandaag.

5 reacties

 • lieve vanderstraeten

  2 jaar geleden
  Die mensen in armoede hebben recht op een pro deo, zelfs de grootste gangsters die zogezegd niks hebben, hebben pro deo en mogen zelfs de duurste advocaten kiezen. De gewone man in de straat, de gepensioneerden, alleenstaanden en anderen mogen de volle pot betalen dat is de werkelijkheid!
 • Ann Callewaert

  2 jaar geleden
  Het is pure klassejustitie geworden! Slechts 1 zitting met een gerechtsdeskundige met voor-eindverslag: 13.500€ ....te betalen door het slachtoffer zelf en de rechter vond dit ok .Is dit nog normaal ?
 • Nils De Vriendt

  2 jaar geleden
  Laat het gerecht kosten wat het echt kost, er zullen minder rechtzaken zijn. Waarom sponsort onze staat trouwens? Rechters, dokters, psychiaters,... als je loodgieter morgen komt betaalt de staat toch ook niet?
 • Marc LInden

  2 jaar geleden
  pure s schande toegang zou gratis moeten zijn anders is het klasse justitie. waar is je recht als je geen geld hebt om proces te vragen. willen ze echt dat we problemen zelf gaan regelen??? waar zouden we dan best beginnen???
 • DIRK VAN DESSEL

  2 jaar geleden
  Gelukkig maar, er zullen minder rechtzaken komen en de achterstand zal eindelijk opgelost geraken...