Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Financiële drempel tot rechter wordt steeds hoger

In tien jaar tijd zijn verschillende financiële drempels tot de rechter verhoogd. Professor grondwettelijk recht Toon Moonen (UGent) bracht alle maatregelen voor het eerst samen en onderzocht wat de impact ervan is op het recht op toegang tot justitie en op juridische bijstand, dat volgens de hoogste rechters steeds meer in gevaar komt. Dat schrijft De Standaard vandaag.

5 reacties

 • lieve vanderstraeten

  2 jaar geleden
  Die mensen in armoede hebben recht op een pro deo, zelfs de grootste gangsters die zogezegd niks hebben, hebben pro deo en mogen zelfs de duurste advocaten kiezen. De gewone man in de straat, de gepensioneerden, alleenstaanden en anderen mogen de volle pot betalen dat is de werkelijkheid!
 • Ann Callewaert

  2 jaar geleden
  Het is pure klassejustitie geworden! Slechts 1 zitting met een gerechtsdeskundige met voor-eindverslag: 13.500€ ....te betalen door het slachtoffer zelf en de rechter vond dit ok .Is dit nog normaal ?
 • Nils De Vriendt

  2 jaar geleden
  Laat het gerecht kosten wat het echt kost, er zullen minder rechtzaken zijn. Waarom sponsort onze staat trouwens? Rechters, dokters, psychiaters,... als je loodgieter morgen komt betaalt de staat toch ook niet?
 • Marc LInden

  2 jaar geleden
  pure s schande toegang zou gratis moeten zijn anders is het klasse justitie. waar is je recht als je geen geld hebt om proces te vragen. willen ze echt dat we problemen zelf gaan regelen??? waar zouden we dan best beginnen???
 • DIRK VAN DESSEL

  2 jaar geleden
  Gelukkig maar, er zullen minder rechtzaken komen en de achterstand zal eindelijk opgelost geraken...
 1. “Intussen weet ik wél dat wat ik deed fout was”: 30 maanden voorwaardelijk voor Gentse voyeur die stiekem vrouwen filmde in de douche

  “Intussen weet ik wél dat wat ik deed fout was”: 30 maanden voorwaarde­lijk voor Gentse voyeur die stiekem vrouwen filmde in de douche

  Dertig maanden cel met uitstel. Dat is de straf die het Gentse gerecht Mike D.B. maandag oplegde. De aikido-jeugdcoach filmde stiekem twaalf vrouwen, onder de douches na het sporten of onder de rok bij collega’s op het werk. De beelden verspreidde hij onder de naam ‘dgreedb' op een Nederlands internetforum voor zo’n 170.000 ingelogde gebruikers. “Op den duur beseft ge wel dat wat ge doet niet juist is. En dan stopt ge. Maar dan wordt den drang weer te groot en begint ge opnieuw.”
 2. Familie slachtoffer schreeuwt één dag voor rechtszaak onschuld van vermeende dader uit

  Familie slachtof­fer schreeuwt één dag voor rechtszaak onschuld van vermeende dader uit

  Het hof van beroep in Gent buigt zich donderdag over de zaak van spoedarts Kris Permentier (50) uit Brakel. De man wordt verdacht van de gifmoord op zijn echtgenote Kristel Zimmermann, maar zelfs de familie van het slachtoffer gelooft niet dat de man een moordenaar is. In een open brief laat Michael, de broer van het slachtoffer, namens de hele familie Zimmermann zijn ongenoegen over de rechtsgang blijken. “Het waren tien jaren van vernederingen en tergende praktijken.”