Koning Boudewijn en koningin Fabiola trokken in 1985 nog naar Congo ten gelegenheid van 25 jaar onafhankelijkheid.
Volledig scherm
PREMIUM
Koning Boudewijn en koningin Fabiola trokken in 1985 nog naar Congo ten gelegenheid van 25 jaar onafhankelijkheid. © pierre ache

Filip doet wat zijn oom en vader nooit deden: spijt betuigen aan Congo

Wat zijn voorgangers Boudewijn en Albert niet konden of wilden, doet koning Filip: hij betuigt spijt voor het Belgische koloniale verleden. Niemand heeft hem gedwongen of moeten overtuigen. De koning besliste dat de tijd gekomen is om af te rekenen met de demonen uit het verleden. Hij wil de Congolese bevolking troost bieden, hij wil verzoening brengen, en de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid is het beste moment daarvoor.

 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  2

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 2. Bart en Christine vertrokken op droomcruise naar Middellandse Zee: "Toen ik bij inschepen plots positief testte, begon de nachtmerrie”
  Play

  Bart en Christine vertrokken op droomcrui­se naar Middelland­se Zee: "Toen ik bij inschepen plots positief testte, begon de nachtmer­rie”

  Ze hadden er lang naar uitgekeken en zondag was het eindelijk zover: gepakt en gezakt stonden Bart Op de Beeck (42) en zijn vrouw Christine Vandenberghe (52) uit Ternat op de kade in Venetië om in te schepen voor een droomcruise op de Middellandse Zee. Speciale handdoek om te zonnen op het dek en chique outfits in de koffer om voluit te kunnen genieten van de gala-avonden aan boord. Het liep anders. De handdoek ligt nu op een matras tussen de openstaande balkondeuren van een klein hotelkamertje langs een drukke Italiaanse weg. En de leuke kleren zitten nog precies waar ze zaten: in het valies. Want Bart legde een positieve coronatest af vlak voor ze aan boord gingen. En daarmee veranderde hun droomreis op slag in een ware nachtmerrie.
 1. Simon Diasolua en Marc Reynebeau, kinderen van de kolonie, over 60 jaar onafhankelijkheid van Congo: “Congo wordt nog altijd leeggeroofd”
  PREMIUM

  Simon Diasolua en Marc Reynebeau, kinderen van de kolonie, over 60 jaar onafhanke­lijk­heid van Congo: “Congo wordt nog altijd leegge­roofd”

  Simon Diasolua (78) en Marc Reynebeau (64) woonden in Congo toen het land op 30 juni 1960, vandaag exact zestig jaar geleden, onafhankelijk werd. Diasolua zou de eerste zwarte piloot van Air Congo worden en verhuisde na zijn pensioen definitief naar ons land. Reynebeau keerde op zijn elfde terug om hier historicus, journalist en jury van ‘De Slimste Mens’ te worden. Veel redenen om de verjaardag te vieren, zien ze niet: “Congo wordt nog altijd leeggeroofd. Ook nu sterven er mensen als gevolg van uitbuiting.”
 2. Gentse vrouw (86) jarenlang opgelicht door 'vriend' aan huis: man krijgt 18 maanden cel en moet 94.300 euro terugbetalen
  Gent

  Gentse vrouw (86) jarenlang opgelicht door 'vriend' aan huis: man krijgt 18 maanden cel en moet 94.300 euro terugbeta­len

  Een 86-jarige Gentse vrouw is jarenlang belogen en bedrogen geweest door een man (60) die stelselmatig haar vertrouwen wist te winnen. De beklaagde leerde de vrouw, die kinderloos en al enkele jaren weduwe is, kennen in 2010 en gebruikte zijn charme om haar te misleiden. Achter haar rug om plunderde hij echter haar bankrekening. De man werd veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, een boete van 4.000 euro en het terugbetalen van 94.300 euro.