Pukkelpop gaat nog altijd door van 19 tot 22 augustus.
Volledig scherm
Pukkelpop gaat nog altijd door van 19 tot 22 augustus. © Francis Vanhee

“Festivalbezoekers na twee dagen opnieuw testen is quasi onmogelijk”

Dat de minimumcapaciteit voor buitenevenementen die werken met een Covid Safe Ticket verlaagd wordt naar 1.500 bezoekers vanaf 13 augustus juicht de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen toe. “Dat creëert meer mogelijkheden”, zegt Serge Platel van de Federatie. “Maar dat een PCR-test maar 48 uren geldig zal zijn, is in het nadeel van de meerdaagse evenementen. Voor de grotere evenementen is het quasi onmogelijk om bezoekers tijdens het evenement opnieuw te testen.”

 1. Experts reageren voorzichtig positief op beslissingen Overlegcomité: “Maar grote test moet nog komen”

  Experts reageren voorzich­tig positief op beslissin­gen Overlegco­mité: “Maar grote test moet nog komen”

  Tijdens de extra aflevering van VTM Nieuws na het Overlegcomité heeft viroloog Steven Van Gucht het verplicht afnemen van twee testen bij mensen die terugkeren uit gebieden waar het coronavirus circuleert, "een verbetering" genoemd. "Een test is een momentopname en kan een infectie missen", aldus Van Gucht. "Als de infectie nog maar net begonnen is, zit die nog niet in de neus", legde Van Gucht uit. "En de beginnende infectie die je eerst niet detecteerde, kan je oppikken met de tweede test.” Ook andere experts benadrukken het belang van voorzichtigheid.
 2. Vanaf maandag opnieuw treinverkeer op verschillende Waalse spoorverbindingen die beschadigd raakten door noodweer

  Vanaf maandag opnieuw treinver­keer op verschil­len­de Waalse spoorver­bin­din­gen die beschadigd raakten door noodweer

  Verschillende spoorlijnen die in Wallonië beschadigd raakten door de overstromingen, worden vanaf maandag weer in gebruik genomen. Dat melden spoormaatschappij NMBS en netbeheerder Infrabel donderdag. De verbinding tussen Gembloux (Gembloers) en Ottignies, die opnieuw beschadigd raakte door het noodweer van afgelopen weekend, zal wel pas op 30 augustus weer in dienst worden genomen.
 3. Burgemeester Pepinster boos op Rode Kruis: “Krijgen geen efficiënte hulpverlening op het terrein, verzoeken blijven onbeantwoord”

  Burgemees­ter Pepinster boos op Rode Kruis: “Krijgen geen efficiënte hulpverle­ning op het terrein, verzoeken blijven onbeant­woord”

  De burgemeester van het door wateroverlast getroffen Pepinster, Philippe Godin, verwijt het Croix-Rouge de Belgique, de Franstalige evenknie van het Rode Kruis, “afwezig” te blijven in de hulpverlening. “We slagen er niet in om efficiënte hulpverlening op het terrein te krijgen ondanks onze herhaalde verzoeken die onbeantwoord blijven”, aldus Godin. De hulporganisatie is het niet eens met die kritiek en zegt in een reactie dat het actief is in 14 gebieden, waaronder ook Pepinster, die getroffen zijn door de overstromingen van twee weken geleden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), vandaag op bezoek in Dinant en andere getroffen steden, zegt dat het Rode Kruis moet overleggen met de lokale besturen.