Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat de rijopleiding in Vlaanderen de goedkoopste van Europa blijft.
Volledig scherm
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat de rijopleiding in Vlaanderen de goedkoopste van Europa blijft. © Dieter Nijs

FEITENCHECK: "Belgisch rijbewijs blijft het goedkoopste van Europa" - klopt dat ook?

FactcheckVlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) krijgt op sociale media heel wat kritiek te verwerken na zijn aankondiging dat wie vanaf juli zijn rijbewijs haalt na zes maanden verplicht naar de rijschool moet voor een zogenaamd terugkommoment. Maar de kritiek is het hem waard, zegt Weyts. Bovendien blijft ons land nog altijd een van de goedkoopste van Europa om je rijbewijs te behalen. Klopt dat?

167 reacties

 • Emi Hergersberg

  5 jaar geleden
  ‘T is niet omdat het rijbewijs elders duurder is dat het bij ons dan ook moet. Men dptingt niet in de vaart omdat iemand anders dat doet. In Australië kunnen leerlingen op de middelbare school een rijbewijs halen.
 • Tom Faes

  5 jaar geleden
  Als Weyts met cijfers komt kan je ervan op aan dat hij je met je ballenkens heeft. Weyts en eerlijke informatie dat gaat niet samen en rekenen dat lukt hem niet, hij werkt liever met de schup.
 • Luc Verryckt

  5 jaar geleden
  In die vrije begeleidingskost vergeten ze wel het verbruik van de auto voor die begeleidingsuren te rekenen. Er kan wel wat op die kost gerecupereerd worden door de rijuren te combineren met andere activiteiten zoals winkelen en zo, maar alleen de begeleider mag meerijden en veel uren wordt er ook alleen maar om te leren rijden gereden.
 • Pol Bouncing

  5 jaar geleden
  23j. Geleden betaalde ik al meer of 40.000bf. Voor mijn rijlessen. Zo mocht ik dan na 3 maanden zonder begeleiding mijn examen afleggen. Theorie en praktijk er in éénmaal door.
 • Anoniem

  5 jaar geleden
  Aan iedereen die een rijbewijs met de rijschool te duur vind: dat is 1, misschien 1,5m vakantiewerk doen en je hebt er een leven lang profijt van. Of je slaat een keer de gezinsvakantie over. Er zijn er zelfs die de vrije begeleiding met terugkommoment al duur vinden, zucht. Zo'n moment mag er voor iedereen zijn van mij, om de 5 jaar.