Sarah Schlitz
Volledig scherm
Sarah Schlitz © Photo News

Federale regering stelt nieuw actieplan tegen intrafamiliaal geweld voor

De federale regering heeft een nieuw actieplan tegen gendergerelateerd en intrafamiliaal geweld goedgekeurd. "De lockdown tijdens de eerste golf zorgde voor een dramatische stijging van het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld. Nu mensen tijdens de huidige maatregelen terug hoofdzakelijk thuisblijven, neemt dat risico opnieuw toe", lichtte bevoegd staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) het belang van het plan toe.

 1. Kindermishandeling en intrafamiliaal geweld bijna met de helft gestegen tijdens lockdown: “En dan houden we er nog rekening mee dat veel mensen geen hulp durven vragen”
  PREMIUM

  Kindermis­han­de­ling en intrafami­li­aal geweld bijna met de helft gestegen tijdens lockdown: “En dan houden we er nog rekening mee dat veel mensen geen hulp durven vragen”

  Het aantal gevallen van kindermishandeling en intrafamiliaal geweld in Halle-Vilvoorde is tijdens de lockdown met de helft gestegen. Dat stelt het plaatselijk Centrum Algemeen Welzijn vast. De coronacrisis speelt daarin duidelijk een rol. “Mensen voelen stress, angst en eenzaamheid, maar hebben niemand in hun omgeving om op terug te vallen”, zegt directeur Elise Moriau van het CAW Halle-Vilvoorde.
 2. Waarom bleef Vlaams model Anthonia bij haar gewelddadige partner? “Zelfs sterke vrouwen zien we altijd maar terugkeren”, zeggen experts
  PREMIUM

  Waarom bleef Vlaams model Anthonia bij haar gewelddadi­ge partner? “Zelfs sterke vrouwen zien we altijd maar terugkeren”, zeggen experts

  70 per dag, of 3 per uur. Zoveel feiten van partnergeweld worden er gemeld bij de politie in ons land. Echter doen de meeste slachtoffers pas na 35 incidenten aangifte. “Toegeven dat de man die je graag ziet je pijn doet, is een grote drempel.” Twee experts vertellen waarom veel vrouwen het zolang uithouden met partners die hen mishandelen. Dat was het ook voor de Lierse Anthonia Rochus (21), die werd geslagen door haar vriend en nu, na anderhalf jaar de kracht vond om weg te gaan. “Mensen die dit niet hebben meegemaakt, begrijpen niet waarom je bij zo iemand blijft”, zegt ze.