Federale regering raadt aan indoor evenementen met meer dan 1.000 deelnemers af te gelasten
De federale regering raadt lokale besturen met klem aan om indoor evenementen met meer dan 1.000 deelnemers te verbieden gedurende de hele maand maart. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) gezegd op een persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. Thuiswerken wordt aangeraden voor bedrijven, maar scholen moeten open kunnen blijven, aldus de premier.
Delen per e-mail
Wilmès stelde een reeks nieuwe maatregelen tegen het coronavirus voor na de Nationale Veiliheidsraad van vanmiddag. Alle maatregelen zijn gebaseerd op wetenschappelijke adviezen, aldus Wilmès. Belgie blijft voorlopig in fase twee van de uitbraak, maar die moet wel versterkt worden. “Doel is nog altijd de vertraging van de verspreiding van het virus met extra maatregelen”, aldus Wilmès. “Het is belangrijk dat we in die fase blijven. Op dit moment kennen we beperkte lokale besmettingen. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk te vertragen.”
Daarom raadt de regering lokale besturen aan om evenementen met meer dan 1.000 deelnemers die zich binnen afspelen, te verbieden. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zal vanavond de provinciegouverneurs naar zijn kabinet roepen. Zij zullen samen met de burgemeesters de maatregel op het terrein moeten afdwingen. De maatregel geldt voorlopig voor de hele maand maart. De Crem benadrukte dat manifestaties in de buitenlucht, zoals sportevenementen, niet verboden zijn.
Scholen blijven open
“We raden niet aan dat de scholen gesloten worden, ook niet als er een aantal gevallen zijn”, klonk het nog op de voorstelling van de maatregelen. Wel worden schoolfeesten afgeraden, net als schooluitstappen en schoolreizen van meerdere dagen. Maar ook dat hangt af van de instellingen zelf. “Het is niet verplicht om reizen te annuleren, maar ik wil wel eens zien welke schooldirectie de beslissing zal nemen om toch te gaan”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daarover.
Ook werk moet blijven doorgaan. “Maar als er een mogelijkheid is om meer telewerk te doen, kan dat door de bedrijven georganiseerd worden. Alle vergaderingen die niet heel belangrijk zijn, gaan best niet door of enkel via teleconferentie. Ook vragen we bedrijven flexibiliteit om werknemers vroeger en later te laten beginnen en stoppen. Zo verspreiden we ook het gebruik van het openbaar vervoer.” Maar, er is geen probleem om het openbaar vervoer te gebruiken, benadrukte de premier.
“Langer wachten is geen optie”
De nieuwe maatregelen gelden voor iedereen, benadrukte Wilmès nog. “We moeten vermijden dat op korte tijd te veel mensen ziek worden en in onze ziekenhuizen terechtkomen. Dat zou druk leggen op de hospitalen en het verzorgend personeel. Langer wachten is geen optie”, legde ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) uit.
Er heerst nog onduidelijkheid over de mondmaskers. “We hebben een bestelling geplaatst voor mondmaskers”, aldus Wilmès. “We hebben geen zicht wanneer deze zullen aankomen.” Het is niet duidelijk of er nog voorraad is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dagboek uit Houthulst. Een week in de ‘coronabroeihaard’: “Elke ochtend moeten tellen hoeveel bewoners we ‘s nachts zijn verloren? Da's hard”
-
Limburg 1 op de 6 in lagere school Sint-Truiden test positief op corona: zeven Limburgse gemeenten zetten buitenschoolse activiteiten stop
De testresultaten van de 280 leerlingen en 25 personeelsleden van kleuter- en basisschool Schuttershof in Sint-Truiden zijn binnen: ongeveer één op de zes blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Extra testen op vrijdag moeten duidelijkheid geven over mogelijke nieuwe besmettingen. Vandaag is ook beslist de buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de dertien jaar in Sint-Truiden en zes Limburgse gemeenten preventief tijdelijk te schrappen. Het gaat om Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Wellen en Nieuwerkerken. Allen plaatsen in de omgeving van Sint-Truiden. -
Ook PS'er riskeert onschendbaarheid te verliezen (door zware voet)
Niet alleen de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove staat op de helling, ook die van PS-Kamerlid Jean-Marc Delizée. Het gerecht wil de socialistische politicus vervolgen voor een fameuze snelheidsovertreding. -
-
Twee collaborateurs in ‘eregalerij’: Groen vraagt excuses namens parlement voor themanummer ‘Newsweek’
Groen vraagt dat voorzitster Liesbeth Homans (N-VA) zich namens het parlement verontschuldigt voor het omstreden themanummer van ‘Newsweek’. -
HET DEBAT. Is een verbod op toeristische reizen noodzakelijk? Dit is jullie mening
Enkele uren na onze debatvraag zijn we wat ingehaald door de actualitet. Zoals verwacht heeft het Overlegcomité beslist om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden. Het reisverbod geldt van 27 januari tot 1 maart. Grensarbeiders en zakenreizen krijgen een uitzondering. In onze bijhorende poll - met zo'n 11.350 deelnemers - staat 74% van de deelnemers achter een reisverbod, 26% is tegen. In de reacties valt een zelfde teneur op. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment.
42 reacties
Roger Rymen
Robert Boxtaele
Lucie Vervaeke
Danny Callaert
Marco Di Scarpa