Federale regering overweegt geen juridische stappen tegen Pfizer: “Dat is het laatste wat we nu moeten doen”
De federale regering is niet van plan om juridische stappen te ondernemen tegen farmabedrijf Pfizer vanwege de vertraagde leveringen van zijn coronavaccin. "Er moet transparantie en duidelijkheid zijn, maar ik ben er niet van overtuigd dat een juridische strijd openen de oplossing is", zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag in de Kamer.
Delen per e-mail
Pfizer moest sinds vorige week twee keer aankondigen dat het de beloofde vaccinleveringen in Europa tijdelijk iets moet terugschroeven. De vaccinatiecampagne staat daardoor in veel landen noodgedwongen even op een lager pitje, ook in ons land. Italië dreigt intussen met rechtszaken tegen de farmagigant, kondigde de coronacommissaris van de Italiaanse regering gisteren aan.
Transparantie
De Belgische regering is dat niet van plan, zei premier Alexander De Croo in de Kamer, waar hij van zowat alle fracties vragen kreeg over de coronacrisis.
“Ik denk dat, wetende welke samenwerking we nodig zullen hebben om deze marathon tot een goed einde te kunnen brengen, het laatste wat we nu moeten doen is met getrokken messen tegenover elkaar staan", zei hij. "Er moet transparantie en duidelijkheid zijn, rekenschap moet afgelegd kunnen worden. Maar ik ben er niet van overtuigd dat een juridische strijd openen de oplossing is."
Laten we vermijden om te gaan dramatiseren en paniek te zaaien.
De Croo benadrukte nog dat Pfizer nu even het tempo moet verlagen om dan later een pak meer vaccins te kunnen produceren. “Laten we vermijden om te gaan dramatiseren en paniek te zaaien. Het is zo dat een bepaalde producent heeft aangekondigd om minder te leveren, maar we weten ook waarom: de hoeveelheden die geproduceerd worden, zullen daarna een pak hoger liggen.”
Voldoende stock
Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a), die samen met De Croo ondervraagd werd in de Kamer, wil Italië procederen omdat het land niet voldoende vaccins in voorraad heeft om de mensen die al een eerste inenting kregen ook een tweede spuitje te geven.
"Dat zal niet onze situatie zijn", verzekerde hij. De mensen die begin deze maand werden ingeënt krijgen vanaf volgende week hun tweede vaccin. Daarvoor is voldoende stock voorzien in de hub-ziekenhuizen, klonk het.
Onzekerheid
Sp.a-Kamerlid Melissa Depraetere benadrukte dat het niet de bedoeling kan zijn dat een farmabedrijf “week na week pingpongt over de dosissen voor ons land”. “Dat zorgt voor veel onzekerheid, en dat breekt de mensen zuur op.” Ook Groen-Kamerlid Barbara Creemers noemde de aankondigingen van Pfizer “op zijn minst ontmoedigend”. “Voor hen telt financiële winst, maar voor ons gaat het om maatschappelijke winst, winst in termen van mensenlevens.” Open Vld’er Robby De Caluwé hoopte dat beloftes over vaccinaties in de toekomst gehouden kunnen worden.
Vlaams Belang-fractieleidster Barbara Pas zocht de verantwoordelijkheid meer op de regeringsbanken. “De vaccinatiecampagne verloopt uitermate stroef. Er is een nijpend tekort aan vaccins en juiste spuitjes. Wat een geklungel.” Kathleen Depoorter (N-VA) wees op de flater van het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG waardoor ons land even dreigde 2,5 miljoen Pfizer-vaccins mis te lopen en op het feit dat de Europese Commissie dosissen, en niet flacons, van het vaccin heeft aangekocht. “Is dat een inschattingsfout of gewoon naïviteit?”, wierp ze De Croo en Vandenbroucke voor de voeten.
PVDA-politica Sofie Merckx tot slot keek zowel naar de “winsthonger van big pharma” als naar “geklungel van de regering”. Dat Pfizer besliste om het aantal leveringen terug te schroeven omdat er 6 en niet 5 dosissen vaccin in een flacon blijken te zitten, noemde ze “farmabanditisme”. “Ik vind dat Pfizer die flacons moet leveren zoals beloofd. Dat zijn ze ons verschuldigd.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pfizer levert minder flacons omdat we daar méér uit kunnen halen dan voorzien: “Het was een vergissing om te denken dat we een dosis konden ‘winnen’”
Dat het ziekenhuispersoneel langer moet wachten op een eerste prik, heeft niet alleen te maken met het aangepaste productieproces bij Pfizer. Nu blijkt dat er uit één flacon geen vijf maar zes dosissen gehaald kunnen worden, krijgen landen gewoon minder flacons geleverd voor dezelfde prijs. -
PREMIUM
OVERZICHT. Een hobbelige vaccinatiecampagne: al meer datums geprikt dan vaccins
Met ups en downs, met gas geven en dan weer afremmen, met euforie en dompers: zo verliep de vaccinatiecampagne de voorbije weken. Nooit eerder werd ons land geconfronteerd met de enorme uitdaging om een hele bevolking te beschermen tegen corona. Het parcours was - en is - dan ook vrij hobbelig. Een overzicht. -
Didier Reynders: “Digitale groene pas zal niet discrimineren”
De digitale groene pas die het reisverkeer in Europa deze zomer opnieuw op gang moet brengen, zal tot “geen enkele discriminatie” leiden. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders vandaag gezegd. -
-
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
Livios
Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg. -
Hasselt
Directeur De Voorzorg Limburg opgepakt voor corruptie
Het parket in Limburg heeft vandaag tien huiszoekingen uitgevoerd en meerdere personen opgepakt in een groot onderzoek naar corruptie en witwaspraktijken. Spilfiguur zou de 55-jarige Tony Coonen uit Hasselt zijn, topman bij De Voorzorg en actief bij sp.a Limburg. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen.