Federale regering neemt dit jaar geen beslissing meer over energiepact, Waalse en Brusselse regering keuren plan al goed
EnergiepactHet kernkabinet van de federale regering heeft zich deze voormiddag over het interfederale energiepact gebogen en beslist dat er extra cijfers nodig om een besluit te kunnen nemen. Die beslissing komt er onder druk van N-VA, dat eerder al duidelijk maakte het voorliggende plan niet goed te zullen keuren. De grootste regeringspartij (zowel Vlaams als federaal) heeft grote vragen bij betaalbaarheid van de kernuistap in 2025, zoals die voorzien is in het energiepact. Intussen hebben de Waalse en Brusselse regeringen het energiepact wel al goedgekeurd.
Delen per e-mail
"We denken dat het onmogelijk is om de kernuitstap te behouden en tegelijk de bevoorradingszekerheid en de betaalbaarheid te garanderen", zei federaal vicepremier Jan Jambon (N-VA) over het interfederale Energiepact. De N-VA-minister drong bij het kernkabinet aan op meer 'becijferingen'. "We hebben geen verlaging van de loonlasten gerealiseerd om vervolgens de elektriciteitskosten te verhogen", aldus Jambon voor de start van het kernkabinet.
Na afloop van de vergadering benadrukte de premier dat er een sterke wil aanwezig is bij de regeringspartners om een "geloofwaardige oefening" te maken. Hij herhaalde dat het regeerakkoord voorziet in de kernuitstap in 2025, maar dat ook de bevoorradingszekerheid, de prijzen voor burgers en ondernemingen, de veiligheid en de internationale engagementen belangrijke doelstellingen zijn.
Mocht het een gemakkelijke oefening zijn, dan zou een vorige regering ze al afgerond hebben
Al die doelstellingen apart bereiken, is volgens premier Michel te doen, maar ze parallel realiseren, dat is al wat complexer. "Mocht het een gemakkelijke oefening zijn, dan zou een vorige regering ze al afgerond hebben", luidde het. Daarom is het volgens de eerste minister nodig om op basis van de ontwerptekst verder te werken met de gewesten, maar ook met sociale en economische partners om te becijferen wat de gevolgen zijn voor die vier belangrijke doelstellingen.
De premier wil de oefening "hoe sneller hoe liever" afronden, maar weigert zichzelf een ultimatum op te leggen. Het lijkt er alleszins op dat een Energiepact niet meer voor dit jaar zal zijn. In de Kamer benadrukte premier Michel dat 2025 voor hem de doelstelling blijft om uit kernenergie te stappen. Dat leverde hem applaus op van het voltallige halfrond, behalve van coalitiepartner N-VA.
Voor het overige kreeg de premier veel weerwerk van de oppositie. Jean-Marc Nollet (Ecolo) plaatste vraagtekens bij de nood aan meer cijferwerk. "Denkt u echt dat de vier ministers met die doelstellingen geen rekening hebben gehouden?", vroeg Nollet. Zijn fractiegenoot Kristof Calvo (Groen) benadrukte dat er een enorm groot draagvlak is om de stap naar hernieuwbare energie te zetten. "Toon dat u een premier bent van deze tijd", luidde het. Karin Temmerman (sp.a) en Karine Lalieux (PS) hekelden de bezorgdheid over de prijs voor de gezinnen en verwezen naar de beslissing van de regering om de btw voor elektriciteit weer naar 21 procent te verhogen.
Traject
Eerder deze week bereikten de vier energieministers een akkoord over een tekst voor het energiepact. "We gaan de visie voorstellen waarover we een akkoord hebben bereikt", zo verklaarde federaal energieminister Marie Christine Marghem. "We zullen discussiëren over de cijfers en het traject. Maar vooraleer we de cijfers kunnen aansnijden, moeten we het eerst eens worden over het traject en dat traject is gebaseerd op een kernuitstap in 2025", aldus Marghem.
Nog vandaag zetten eerst de Brusselse en nadien ook de Waalse regering al wel het licht op groen voor de visietekst voor het interfederale Energiepact. Dat maakte de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) bekend. Op die manier blijven alleen de Vlaamse en federale regering over die een besluit moeten nemen over het energiepact.
Actie Greenpeace
In het kader van de onderhandelingen over het energiepact protesteerden actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace vanochtend met een groot spandoek voor het federaal parlement in de Brusselse Wetstraat. Ze willen daarmee de ministers, die zich buigen over de energietoekomst van België, erop wijzen dat er in 2025 definitief een einde moet komen aan kernenergie in België.
Op de spandoek staat de boodschap 'The End'. Twee kleinere boodschappen luiden '100 procent hernieuwbaar, 0 procent nucleair'.
De grootste partij wil enkele kerncentrales openhouden na 2025, en probeert het Energiepact nog te kelderen. De kracht van verandering geldt blijkbaar niet als het over onze energiebevoorrading gaat
Greenpeace benadrukt dat de federale regering en gewesten drie jaar lang gediscussieerd hebben over hun energievisie, en onlangs het eindelijk eens geraakt zijn over een Energiepact. Daarin wordt de kernuitstap tegen 2025 bevestigd en wordt sterk ingezet op hernieuwbare energie, twee zaken die de milieubeweging toejuicht.
"Maar dat is buiten de N-VA gerekend", zegt Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace België. "De grootste partij wil enkele kerncentrales openhouden na 2025, en probeert het Energiepact nog te kelderen. De kracht van verandering geldt blijkbaar niet als het over onze energiebevoorrading gaat."
Zo'n levensduurverlenging blokkeert volgens Vande Putte de transitie naar 100 % hernieuwbare energie. "Paradoxaal genoeg brengt ze de bevoorradingszekerheid in het gedrang, en we dreigen afhankelijk te blijven van onbetrouwbare, verouderde kerncentrales. Daarom vinden we het belangrijk dat de federale regering vandaag vasthoudt aan het Energiepact."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo komt u aan een hoger pensioen
-
Charles Michel: "Kernuitstap tegen 2025 wordt extreem moeilijk, maar ik laat Energiepact niet torpederen"
Premier Charles Michel is niet van plan om het Energiepact en de bijhorende kernuitstap in 2025 te laten kelderen door regeringspartner N-VA. "Ik laat niemand het Energiepact torpederen. Het werk gaat voort", zet hij de puntjes op de 'i'. -
89
Scholen na paasvakantie opnieuw open, halftijds afstandsonderwijs voor tweede en derde graad secundair
-
-
Multimedia
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een call begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
Sparen
Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen rentenieren?
De FIRE-beweging - financially independant and retire early - wordt ook in ons land steeds populairder. Droom jij er ook van om zo snel mogelijk van je spaarcenten te kunnen leven? Spaargids.be zocht uit hoeveel kapitaal je ongeveer nodig hebt en verduidelijkt waarom beleggen een must zal zijn. -
ENERGIEPACT
Oppositie misnoegd: Charles Michel geeft verstek voor Kamer, maar wordt gesignaleerd in Brussel
De oppositie heeft vanavond een motie ingediend om premier Charles Michel onmiddellijk in de Kamer op te vorderen over het Energiepact. De premier had eerder aangekondigd dat het niet mogelijk was naar het parlement af te zakken, maar nu blijkt dat de eerste minister aan het einde van de namiddag reeds in Brussel was gearriveerd vanuit Parijs. -
PREMIUM
KERNCENTRALES SPLIJTEN CENTRUMRECHTS maar niemand wil politieke 'meltdown'
Het verzet van N-VA tegen de geplande kernuitstap in 2025 zet de regeringen van Charles Michel én van Geert Bourgeois onder hoogspanning, maar tot een crisis wil niemand het laten komen. De beslissing over het energiepact wordt over de kerstvakantie getild om tijd te kopen.
41 reacties
jan arnouts
jan arnouts
F Peeters
hannes leo
Tom Faes