Minister Georges Gilkinet op de trein.
Volledig scherm
Minister Georges Gilkinet op de trein. © Photo News

Federale regering keurt spoorwegplan van minister Gilkinet goed: elke 30 minuten trein op hele net

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor Spoorvisie 2040, het plan waarmee minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) het spoorwegbeleid voor de komende twintig jaar richting wil geven. Doel is meer mensen en bedrijven op de trein te krijgen, met elke 15 minuten een trein rond de grote steden.

 1. Ondanks regenval mogelijk toch strengere maatregelen om droogte tegen te gaan: “Begin september kritiek punt”

  Ondanks regenval mogelijk toch strengere maatrege­len om droogte tegen te gaan: “Begin september kritiek punt”

  Als er de volgende weken niet veel regen valt, zouden er in september wel eens strengere maatregelen kunnen komen om het waterverbruik te verminderen. In voorbereiding wordt nu al overleg gestart met de sectoren (landbouw, industrie, bouw...) over waar ze water kunnen besparen. Dat zegt VMM-woordvoerder Bernard De Potter donderdag na een nieuw overleg van de Vlaamse droogtecommissie.
 2. “Voorlopig rijdt de nachttrein vanuit België maar naar één stad, maar je kan nog uitwijken”: experts geven de opties en leggen uit hoe je best boekt
  PREMIUM

  “Voorlopig rijdt de nachttrein vanuit België maar naar één stad, maar je kan nog uitwijken”: experts geven de opties en leggen uit hoe je best boekt

  In de strijd tegen de vervuilende vluchten op korte afstand, biedt reismaatschappij TUI Nederland straks nachttreinreizen aan naar zes Europese steden. Komt de Belgische citytripper binnenkort ook zo aan zijn reistrekken? En wat zijn de mogelijkheden vandaag? We vroegen het aan TUI België en aan Veerle Lamoen van het in treinreizen gespecialiseerde reisbureau Ergens Onderweg. “Als je met de trein naar Wenen gaat, stop je pal in het centrum.”