Federale regering en Franse gemeenschap sluiten na 25 jaar akkoord over de artsenquota
De federale regering en de Franse Gemeenschap zijn het eens geraakt over een regeling voor de artsenquota, een dossier dat al ruim een kwarteeuw communautaire kopzorgen veroorzaakt. De Franse Gemeenschap organiseert vanaf het academiejaar 2023-2024 net als Vlaanderen een vergelijkend ingangsexamen met een maximum aantal beschikbare plaatsen. De Vlaamse regering kijkt nog even de kat uit de boom.
De quota voor artsen en tandartsen zorgen al 25 jaar voor communautair gehakketak. In principe bepaalt de federale planningscommissie hoeveel studenten geneeskunde elk jaar kunnen afstuderen in Vlaanderen en Franstalig België, maar in het zuiden van het land studeren al jaren meer studenten af dan afgesproken. Vlaanderen besliste daarop vorig jaar om de quota zelf ook aan de laars te lappen.
Het akkoord houdt in dat er in Franstalig België een ingangsexamen mét een numerus fixus komt, zoals dat in Vlaanderen al bestaat. Omdat dat decretaal moet worden verankerd vindt het ingangsexamen voor het volgende academiejaar nog onder de vorige regels plaats, zonder vooraf vastgelegd aantal studenten dat aan de opleiding mag beginnen. Maar de Franse gemeenschap compenseert dat in de ingangsexamens van de daaropvolgende drie academiejaren, verzekert Vandenbroucke.
De federale planningscommissie legt de quota vast aan de hand van een mechanisme dat rekening houdt met de nood aan meer huisartsen, jeugdpsychiaters en andere knelpuntspecialisaties, hoewel de verdeling over de specialismen een bevoegdheid van de gemeenschappen blijft. De quota houden ook rekening met de overtollige afgestudeerde artsen van de voorbije jaren, verzekert Vandenbroucke. In 2028 mogen er 744 artsen afstuderen in de Franse gemeenschap en 1.104 in Vlaanderen.
De Vlaamse regering stapt voorlopig niet mee in het akkoord. Volgens Vandenbroucke wil die eerst de garantie dat de Franse gemeenschap de plannen effectief uitvoert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plotse hagelbui in Durbuy: “Van 26 graden naar koud, maar verfrissing die ook voordelen heeft”
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
“Watervoorraden zijn goed, maar we moeten spaarzaam blijven”, waarschuwt De Watergroep
De voorraden ruw water zijn “goed”, meldt De Watergroep. Moest het niet meer regenen is er vandaag genoeg water tot september. Maar toch moeten we bewust blijven omgaan met water, klinkt het. “Wij zijn alert, maar de mensen moeten dat ook zijn, ook al was het een nat voorjaar.” -
-
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
-
PREMIUM17
Willy Naessens wil graag zijn vijf kleinkinderen in het bedrijf: “De trein rijdt, als ze zin hebben mogen ze erop springen”
Zijn zoon Sem en dochter Veerle hebben al functies binnen het bedrijf, nu zet Willy Naessens ook de deur open voor zijn vijf kleinkinderen. “Als grootvader hoop ik natuurlijk dat ze interesse tonen voor ons prachtige, kerngezonde familiebedrijf”, aldus de 84-jarige ondernemer. “Als dat zo is, dan zullen ze ook kansen krijgen. Maar voor ze aandeelhouder kunnen worden, zullen ze zich wel moeten bewijzen.” -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
PREMIUM
Voor Ilse Uyttersprot had Jurgen D. de ene toxische relatie na de andere: “Of hij mij sloeg? Het was eerder wurgen”
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCarolus Vif
mich lee
willy goelen
Chris Vanhoucke