Archiefbeeld.
Volledig scherm
Archiefbeeld. © BELGA

Federaal Planbureau vreest fors meer leefloners

Tegen eind dit jaar dreigen 159.000 Belgen een leefloon te ontvangen. Dat is een record, zo schrijft De Standaard. Ondanks de buffers die de verschillende overheden voorzien, klopt een extra groep mensen aan bij het OCMW voor een leefloon, het laatste vangnet in de sociale bijstand. In juni waren er 152.690 leefloners, tegenover 145.366 eind 2019. 

 1. Armoede in tijden van corona, de naakte cijfers voor de epidemie: “Leuven is de rotste stad om dakloos te zijn”
  PREMIUM
  Leuven

  Armoede in tijden van corona, de naakte cijfers voor de epidemie: “Leuven is de rotste stad om dakloos te zijn”

  Toen UCLL- en KU Leuven-alumnus Anna Raymaekers in het voorjaar van 2018 met haar thesis over dakloosheid in Leuven de Piet Cleemputprijs won, had men in de rijke studentenstad geen idee over het aantal daklozen. Ondertussen zijn er wel cijfers en die zijn niet om vrolijk van te worden, zeker niet in onzekere coronatijden die nog meer mensen in armoede dreigen te storten. In onze reeks ‘Armoede in tijden van corona’ duikt HLN Leuven deze week met harde cijfers en getuigenissen in een weinig zichtbaar deel van onze maatschappij.
 2. Armoede in tijden van corona, deel 2: Aantal ‘nieuwe armen’ neemt toe, “en er zijn mensen bij die gewoon werken en gezond zijn”
  PREMIUM
  Leuven

  Armoede in tijden van corona, deel 2: Aantal ‘nieuwe armen’ neemt toe, “en er zijn mensen bij die gewoon werken en gezond zijn”

  Armoede heeft vele gezichten en sinds de uitbraak van het coronavirus kijken heel wat mensen het monster dat armoede is recht in de ogen. De dak- en thuislozen in de eerste plaats, maar het virus heeft ook nieuwe armen met zich mee gebracht. Mensen die op het randje balanceerden en met moeite de eindjes aan elkaar konden knopen, dreigen nu in armoede terecht te komen. In onze reeks ‘Armoede in tijden van corona’ duikt HLN Leuven deze week met harde cijfers en getuigenissen in een weinig zichtbaar deel van onze maatschappij.
 1. Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit
  Play

  Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit

 2. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis