FAVV roept op om Kinder Surprise-eitjes niet meer te eten na meerdere salmonella-uitbraken in Europa
Het Belgisch voedselagentschap FAVV roept op om 5 chocoladeproducten van het merk Ferrero niet meer te consumeren. De producten worden gelinkt aan een Salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen. Dat werd bevestigd aan onze redactie. In Groot-Brittannië raakten al meer dan 60 mensen besmet na het eten van Surprise-eieren geproduceerd in de Ferrerofabriek in Aarlen. In België zijn er op dit moment nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan deze uitbraak, zegt het FAVV.
Deze producten zijn populair bij jonge kinderen, merkt het federaal Voedselagentschap op. “Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben en, zo ja, ervoor zorgen dat ze niet worden geconsumeerd”, klinkt het in een persbericht.
Het gaat om de volgende producten die geproduceerd werden in de Ferrerofabriek in Aarlen:
Kinder Surprise 20g en 3x20g met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22
Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
Consumenten die deze producten in hun bezit hebben, worden met aandrang gevraagd om de producten niet te consumeren.
De populaire chocolade-eieren met binnenin een speelgoedje werden eerder vandaag al teruggeroepen uit onder meer de Britse winkelrekken. Daar werden al zeker 63 gevallen van salmonella in verband gebracht met het chocoladesnoepgoed, in de meerderheid van de gevallen gaat het om kinderen jonger dan 5 jaar, meldt de Britse gezondheidsdienst.
Sinds het FAVV op de hoogte werd gebracht van dit dossier, voert het Agentschap “bijkomende en gerichte controles” uit bij Ferrero in Aarlen. In België zijn er op dit moment nog geen bevestigde gevallen gelinkt aan deze uitbraak. “Er wordt in samenwerking met de Gemeenschappen en het Nationaal Referentielaboratorium Sciensano een onderzoek gevoerd naar een aantal verdachte gevallen”, klinkt het.
Wat is Salmonella en wat zijn de symptomen
Salmonella is een bacterie die de infectie Salmonellose kan veroorzaken. Er zijn verschillende types van Salmonella. De serotypes Enteritidis (S. Enteritidis) en Typhimurium (S. Typhimurium) zijn de laatste jaren verantwoordelijk voor het merendeel van de besmettingen bij de mens. Salmonellose is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. In sommige gevallen kan Salmonellose meer ernstige vormen aannemen. Bij ernstige symptomen moet een arts worden geraadpleegd die een behandeling kan opstarten.
De mogelijke symptomen van besmetting door Salmonellose zijn koorts, buikkrampen en diarree en dit binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen.
Consumenten die met vragen zitten over Salmonella kunnen contact opnemen met het Meldpunt voor de consument van het FAVV via het online formulier of op het gratis nummer 0800 13 550.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
20
Procureur-generaal ontkent wraakactie tegen topadvocaat Walter Van Steenbrugge: “Wettelijke plicht van OM om raadkamer te laten oordelen”
De Gentse procureur-generaal Erwin Dernicourt heeft gereageerd op de aantijgingen van advocaat Walter Van Steenbrugge. Van Steenbrugge werd eind deze week genoemd in een drugszaak. Hij wordt beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. Van Steenbrugge vermoedt een wraakactie van eerste advocaat-generaal Francis Clarysse, maar zijn overste ontkent met klem. “Deze vraag tot verwijzing werd niet opgesteld door eerste advocaat-generaal Francis Clarysse en hij nam daartoe ook geenszins de beslissing.” -
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit. -
PREMIUM
Topadvocaat Walter Van Steenbrugge genoemd in drugszaak, maar ontkent met klem: “Pure wraakactie van procureur tegen mij”
-
-
Antwerpen
Kasteel Boekenberg volledig vernield na zware dakbrand: gebouw ook gedeeltelijk ingestort
De Antwerpse brandweer moest zich vrijdagnamiddag met man en macht naar een grote kasteelbrand reppen in het Boekenbergpark in het Antwerpse district Deurne. Om een nog onbekende reden was daar brand ontstaan in het kasteel dat momenteel verbouwd wordt tot een cohousingproject. Rond 18 uur was de brand grotendeels onder controle, maar de schade in het pand is immens. Ook de volledige dakconstructie is ingestort. -
Waregem
Denise en zoon Jurgen zien terras in vlammen opgaan: “Wellicht was gasbarbecue niet goed aangesloten”
In de Baanstknokstraat in Waregem heeft een woning zware schade opgelopen nadat een barbecue met een gasbarbecue volledig fout liep. Vooral het dak van het terras is zwaar beschadigd, ook enkele ramen zijn gesprongen door de hitte. “Wellicht was de gasfles niet goed aangesloten”, vertelt bewoonster Denise Vanfleteren. -
Harvard 20 jaar op rij beste universiteit ter wereld, UGent en KU Leuven in top 100
De Amerikaanse universiteit Harvard staat voor het 20e jaar op rij helemaal bovenaan de Shanghai-ranking van beste universiteiten ter wereld. De UGent is de Belgische primus op stek 74 en ook de KU Leuven staat in de top 100 met plaats 95. De twee Vlaamse universiteiten verloren wel terrein. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan?