‘Familie’-actrice Dorien Reynaert over haar liefde voor dieren: “De dag dat ik eindelijk een hond kreeg, kon mijn geluk niet op”
Het goede voornemen van ‘Familie’-actrice Dorien Reynaert voor 2022? Zich nog meer engageren voor het welzijn van dieren, een liefde die ze al van kinds af koestert. De jonge mama, die ook al te zien was in ‘De Buurtpolitie’ en via Instagram (@dorien.reynaert) een kijkje geeft in haar leven van elke dag, eet bewust geen vlees en kiest op zondag voor eitjes van haar eigen kippen. “We vinden vlees op ons bord te vanzelfsprekend. Dat moet anders.”
Waar komt je engagement vandaan?
“Al van jongs af ben ik gefascineerd door alles wat met dieren te maken heeft. National Geographic is al zo lang ik me kan herinneren mijn lievelingszender. Mijn kamer ontplofte van de knuffelberen en de dag dat ik eindelijk een hond kreeg, kon mijn geluk niet op. Ik heb altijd een zwak gehad voor dieren. Toen ik net was afgestudeerd, ben ik op eigen houtje voor drie maanden naar Namibië vertrokken. De wildernis in, zonder televisie of internet. Ik wilde vrijwilligerswerk doen rond de bescherming van wilde dieren in hun natuurlijke habitat. Dat is ondertussen 10 jaar geleden, maar met stip nog altijd een van de beste, mooiste periodes uit mijn leven.”
Geef je je zoontje dezelfde waarden mee?
“Zeker en vast. Zo ben ik ervan overtuigd dat wilde dieren veel beter in hun natuurlijke habitat vertoeven dan in gevangenschap. Ik weet wel dat dierentuinen inspanningen leveren om bedreigde diersoorten te beschermen, maar ik zal met Wolf eerder naar een dierenpark gaan waar ze in hun eigen omgeving leven, denk ik. Ik vind het moeilijk om te zien dat een leeuw opgesloten zit in een afgebakende ren in plaats van vrij rond te lopen in de Afrikaanse savanne. Of om een tropische papegaai in een kooi te zien zitten, terwijl die normaal kilometers ver zou vliegen. Om die dieren in hun natuurlijke habitat te houden, moeten we misschien ook proberen om dieronvriendelijke praktijken zoals stroperij en ontbossing tegen te gaan.”
Vind je dat er genoeg wordt gedaan om dierenwelzijn te promoten?
“De campagne van GAIA, ‘Boycot-cot’ is weer een schot in de roos. Mensen beseffen helaas nog altijd niet welke lijdensweg een kip moet afleggen voor ons dagelijks eitje. Ik heb zelf al drie jaar een aantal kippen in mijn tuintje, vrolijk scharrelend. Ik geef de eitjes graag weg aan de buren. Dat is toch een win-win: mijn kippen zijn gelukkig, hebben voldoende ruimte en zowel wij als mijn buren kunnen af en toe nog eens genieten van een ei op ons bord, zonder schuldgevoel.”
Je bent zelf ook vegetariër.
“Jazeker! Ik was amper 3 jaar oud toen ik besliste dat ik geen dieren meer wou eten. Dat is heel jong, ja. Tot grote frustratie van mijn ouders, want ik at mijn bord nooit leeg, zeker niet als er vlees of vis op lag. Maar ze hebben het uiteindelijk opgegeven en sindsdien heb ik nooit meer vlees, vis of gevogelte gegeten. Waar die keuze vandaan kwam? Mijn liefde voor dieren én het feit dat mijn mama een eerlijk antwoord gaf op mijn vraag waar dat stukje vlees vandaan kwam. Voor mij klopte dat gewoon niet, ook al was ik zo jong. Of misschien kwam het wel net daardoor.”
Begrijp je mensen die nog wel graag biefstuk-friet eten?
“Ik besef dat leven in een wereld waarin geen dieren geslacht worden nog niet meteen voor morgen is. Het ligt ook niet in mijn aard om iemand te overtuigen om vegetariër te worden. Wat ik wel doe, is mensen ervan bewust te maken dat iets minder vleesconsumptie al een wereld van verschil kan zijn. Alleen al voor het dierenleed. We vinden vlees op ons bord té vanzelfsprekend, maar het legt wel een enorme druk op slachthuizen. Altijd maar meer en sneller, met alle kwalijke gevolgen van dien. Vlees is te goedkoop. Om nog maar te zwijgen over al het vlees dat niet verkocht wordt en eindigt in vuilniscontainers. Dat is hallucinant. Vlees eten zou opnieuw een uitzondering moeten worden in plaats van een dagelijkse gewoonte.”
Strijd mee tegen dierenleed. Download de GAIA-app, neem deel aan de schrijfacties en laat je stem horen aan het beleid en de industrie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM19
Kwart van de Belgen bespaart op tomaten en appels: worden onze 10 populairste groenten en fruitsoorten binnenkort nóg duurder of net goedkoper?
-
VTM NIEUWS
“Hij wilde meteen een Belgisch pintje”: volgens boezemvriend heeft Olivier nog altijd gevoel voor humor
Olivier Van Steirtegem, boezemvriend van Olivier Vandecasteele, was een van de eersten die de Belg gisteren weer in de armen kon sluiten. Met VTM NIEUWS sprak hij over de thuiskomst van Vandecasteele: “Het is het einde van een nachtmerrie voor ons”. -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Heb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen. -
-
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
-
KIJK. Groepje Brusselse jongeren dringt Blaarmeersen binnen en pleegt gauwdiefstallen: één verdachte gearresteerd
Het hek rond de Blaarmeersen heeft niet lang standgehouden. Zondagmiddag drong een groepje Brusselse jongeren het recreatiedomein binnen, om vervolgens onrust te stoken en gauwdiefstallen te plegen. Eén verdachte werd gearresteerd.Gent -
KIJK. Jongeman redt bejaarde vrouw van verdrinkingsdood in Luik
Afgelopen vrijdag werd een bejaarde vrouw van een verdrinkingsdood gered dankzij het heldhaftig optreden van een jongeman uit Algerije. Beelden van de reddingsactie werden gedeeld door Tajmaat, een samenwerkingscollectief voor jonge Noord-Afrikanen en worden massaal gedeeld op Twitter en TikTok. -
Olivier Vandecasteele ontmoet morgen de koning