Volledig scherm

Extra spaarbekken van 3 tot zelfs 4 miljard liter water moet Vlaanderen beter wapenen tegen de droogte

Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) voert de strijd tegen de aanhoudende droogte op met de aanleg van een nieuw spaarbekken aan het Albertkanaal in Ranst. Het spaarbekken is goed voor drie tot vier miljoen extra kubieke meter water dat tijdens extreme droogte als reserve kan dienen voor de drinkwaterproductie. 

 1. Xavier vist zes dagen na elkaar als stil protest: “Drijvende zonnepanelen op de Put in Nieuwkapelle... Onbegrijpelijk”
  PREMIUM
  Diksmuide

  Xavier vist zes dagen na elkaar als stil protest: “Drijvende zonnepane­len op de Put in Nieuwkapel­le... Onbegrijpe­lijk”

  Het nieuws dat er op het water van de Put in Nieuwkapelle bij Diksmuide 2 hectare zonnepanelen zou drijven, heeft Xavier Ramboer (40) uit Houthulst in actie doen schieten. Zes dagen aan een stuk vist hij er, als stil protest. “Ik mag er niet aan denken dat deze idyllische plek bezoedeld zou worden.” En hij krijgt uit meerdere hoeken steun.
 2. “Kraantjeswater wordt gemiddeld 10 procent duurder”: Welke gevolgen heeft nog twee weken droogte voor onze landbouw, natuur en drinkwater?
  PREMIUM

  “Kraantjes­wa­ter wordt gemiddeld 10 procent duurder”: Welke gevolgen heeft nog twee weken droogte voor onze landbouw, natuur en drinkwater?

  Tot midden augustus wordt er amper een spatje regen verwacht, met woensdag zelfs opnieuw temperaturen tot 33 graden of meer. Welke gevolgen hebben die twee weken bijkomende droogte voor onze landbouw, natuur, rivieren en drinkwatervoorziening? Hoe ziet de nieuwe drinkwaterprijs eruit? En welke maatregelen zijn nodig om erger te voorkomen? Een overzicht.