Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © vincent duterne / photo news

Experts willen grenzen opnieuw dicht. Kan dat zomaar? En wat met reizen die al geboekt zijn?

Onze beste bescherming tegen de Britse variant? De grenzen sluiten. Biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt) stelt voor om zo’n maatregel te overwegen. “Vanuit epidemiologisch standpunt is het een zinvolle maatregel, vind ik persoonlijk. We kopen tijd voor de vaccinaties”. Viroloog Steven van Gucht sluit zich bij die oproep aan. “Een verbod op niet-essentiële reizen zou misschien duidelijker zijn. Een uitzondering voor professionele reizen kan dan weer wel.” Maar kunnen de grenzen zomaar dicht? En wat zijn daarvan de gevolgen? 12 vragen beantwoord.

159 reacties

 • Gratienne D'Hondt

  4 dagen geleden
  Willen jullie die niet naar buitenland gaan dan ook thuis blijven uitstappen hier is ook vakantie
 • eduard janssens

  7 dagen geleden
  Grenzen moesten allang gesloten zijn!! Wij hebben zelf ons vakantie aan zee nog niet geboekt de kans dat wij zullen gaan is nihil
 • Ronny Gyles

  7 dagen geleden
  Inderdaad Bart De keuster, het virus kent geen grenzen, net daarom mm met reizen zeer hard beperkt worden zodat het virus zo weinig mogelijk verspreid wordt! Niet reizen is een onderdeel van 'Blijf in Uw kot'.
 • Gustave Olbrechts

  7 dagen geleden
  Boek gewoon geen reizen , dan moet ge ze ook niet afzeggen , en je draagt je steentje bij tot het verminderen van het verspreiden van covid 19.
 • Michel Oyen

  1 week geleden
  Dit in beide richtingen, enkel de essentiële verplaatsingen toelaten.
 1. Nederland maakt zich grote zorgen om Britse coronavariant en verlengt lockdown tot 9 februari

  Nederland maakt zich grote zorgen om Britse coronavari­ant en verlengt lockdown tot 9 februari

  De Nederlandse premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben tijdens een persconferentie aangekondigd dat de lockdown, die aanvankelijk zou duren tot 19 januari, met drie weken wordt verlengd uit vrees voor de Britse coronavariant. “De cijfers uit Engeland en Ierland zijn alarmerend”, klinkt het. Bovendien is het aantal nieuwe besmettingen nog steeds “gevaarlijk hoog”.
 2. Kan je nog gaan skiën in de krokusvakantie? En wat zijn de regels? Alle antwoorden voor wie nog skiplannen heeft
  PREMIUM

  Kan je nog gaan skiën in de krokusva­kan­tie? En wat zijn de regels? Alle antwoorden voor wie nog skiplannen heeft

  Zestien reisorganisaties zijn de coronapandemie liever voor en schrappen al hun skivakanties tot en met de krokusvakantie, in niet-coronatijd dé skiweek bij de uitstek. Echter, appartementen en chalets zijn wél nog te huur en met de wagen vol latten en skipakken steek je nog altijd zonder problemen de grens over op zoek naar een piste die open is. Sluiten skigebieden tijdens de populaire krokusvakantie de grenzen voor toeristen? En wat gaat ons land doen met al die terugkerende individuele skiërs? De belangrijkste vragen beantwoord.
 1. Joodse vrouw niet opgezet met oproepingsbrief: "Bart De Wever wil niet stigmatiseren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"
  Play

  Joodse vrouw niet opgezet met oproepings­brief: "Bart De Wever wil niet stigmatise­ren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"

 2. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld