Experts waarschuwen voor mogelijke zevende dosis uit Pfizer-flacon: "Niet zonder risico"
In bepaalde gevallen kunnen er niet zes, maar zeven doses uit één flacon van het coronavaccin Pfizer/BioNTech gehaald worden. Dat stelt hoogleraar Johan Braeckman in een opiniestuk op VRT NWS. Het BVAS, Zorgnet-Icuro en het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn verontrust. Zij stellen dat het om een onvolledige dosis gaat en vrezen problemen op vlak van veiligheid en logistiek.
Delen per e-mail
Uit elk flesje met het vaccin van Pfizer/BioNTech kunnen officieel zes doses worden gehaald. De nodige 0,3 milliliter wordt er gemakkelijk uitgehaald. Vanuit het veld komen er echter meldingen dat een aantal zorgverstrekkers erin slaagt om een zevende dosis uit het flesje te halen. Dat heeft onder meer te maken met behendigheid van het personeel en met het soort spuit dat gebruikt wordt.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid stuurde twee weken geleden al een brief naar onder meer de woonzorgcentra om hen erop te wijzen dat een zevende dosis verboden is. "De officiële medische procedures schrijven zes doses voor, we moeten ons daar dus ook aan houden", vertelt woordvoerder Joris Moonens. "Bovendien gaat het niet om een volledige zevende dosis, eerder om 6,5 doses. We kunnen niet riskeren dat mensen worden ingeënt met een niet-volledige dosis."
In de vuilbak
Daarnaast is er ook een logistiek probleem. Zo krijgen woonzorgcentra twee keer dezelfde levering van het aantal vaccins. "Als je vandaag zeven doses haalt uit een flesje en over drie weken maar zes, heb je misschien een persoon ingeënt die dan geen tweede dosis kan krijgen", gaat Moonens verder. Ook Zorgnet-Icuro waarschuwt hiervoor. "Daardoor dreigt het interval tussen de eerste en tweede inenting overschreden te worden en dan draait alles in de soep", aldus woordvoerster Lieve Dhaene.
En dus zit er niets anders op dan dat restje Pfizer/BioNTech in de vuilnisbak te gooien. "Dat is moreel voor heel wat mensen lastig", gaat Dhaene verder. "Maar we moeten onthouden dat het geen volledige zevende dosis is, en we dus niet zeker weten of dat spuitje wel voldoende efficiënt is. Restjes uit verschillende flacons bij elkaar kappen is trouwens ook verboden." Ook Zorg en Gezondheid roept medisch personeel op om zich strikt aan de zes doses te houden, ook al doet dat pijn.
Zes doses volgens bijschrift
Toen begin januari bekend raakte dat uit een flacon van Pfizer/BioNTech niet vijf, maar zes doses gehaald konden worden, leidde dat tot wat problemen met Pfizer. De producent besloot namelijk de levering terug te schroeven, omdat er in het contract gesproken wordt over doses en niet over aantal flacons. Een mogelijke zevende dosis zou dan ook opnieuw gevolgen kunnen hebben voor de prijs en de levering.
Volgens Zorg en Gezondheid heeft het daar echter niets mee te maken, maar houdt een extra dosis gewoon te veel risico's in. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wijst op de officiële bijsluiter van het product, die resultaat is van de beoordeling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), en waarin sprake is van zes doses per flacon.
Dokter Dirk Scheveneels, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), vindt het eveneens wetenschappelijk onverantwoord om zeven doses uit een flacon te halen. Hij geeft echter aan het dat maar om een beperkt aantal zorgkundigen gaat dat erin slaagt meer dan zes doses te toveren. Ook volgens Zorg en Gezondheid en Zorgnet-Icuro gaat het maar om een klein aantal.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zelzate
Gestolen wagen van brandweerman teruggevonden in Zelzate: “Dankzij het massale delen op sociale media”
Enrico Danneels, vrijwilliger bij de brandweer van Zelzate, was in de nacht van vrijdag op zaterdag samen met zijn collega’s onderweg naar een brandend voertuig in Moerbeke. Terwijl hij anderen aan het helpen was, werd zijn splinternieuwe wagen gestolen in de Burgemeester Jos Chalmetlaan. Het nieuws werd massaal gedeeld op sociale media, met resultaat. De wagen werd zaterdagavond al teruggevonden in Zelzate. -
13
Lente is helemaal terug: komende dagen stijgt kwik tot 16 graden
Het is vandaag de eerste dag van de weerkundige lente en dat zullen we merken. De komende dagen is de zon volop van de partij en gaan de temperaturen weer de hoogte in. -
NMBS verhuurt nu ook paraplu’s
Wie in het station van Brussel-Zuid passeert, kan daar voortaan een paraplu lenen. Dat meldt de NMBS. Wie de paraplu binnen de 24 uur terugbrengt, hoeft er niets voor te betalen. -
-
HLN Drive
Deze elektrische wagen heeft 1.600 km autonomie en laadt in 5 minuten op
Elektrische auto’s worden steeds populairder, maar de oplaadtijden blijven voor veel bestuurders een probleem. Al is ook daar een oplossing voor, ontdekte HLN Drive via de constructeur Hyperion. -
PREMIUM
INTERVIEW. Statisticus Bart Mesuere: “Stijging van cijfers zou voor een deel kunnen liggen aan de winterprik”
-
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
"AstraZeneca wel degelijk verplicht dosissen te leveren”, FAGG voert onderzoek uit in Waalse fabriek
Volgens de Europese Commissie is AstraZeneca wel degelijk verplicht om de dosissen van zijn coronavaccin waarover afspraken gemaakt werden te leveren. "Het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt' werkt misschien bij de buurtslager, maar niet hier", zegt commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. Bij AstraZeneca is te horen dat de productieproblemen zich situeren bij zijn site in Seneffe (Henegouwen), maar daar lijkt de Commissie weinig geloof aan te hechten. In samenwerking met het Belgische geneesmiddelenagentschap (FAGG) werd alvast een inspectie van de site uitgevoerd.