Sven Biscop (rechts) van het Egmont Instituut, het Belgisch koninklijk instituut voor internationale relaties, schat ook op lange termijn het extra risico niet zo hoog in.
Volledig scherm
Sven Biscop (rechts) van het Egmont Instituut, het Belgisch koninklijk instituut voor internationale relaties, schat ook op lange termijn het extra risico niet zo hoog in. © Photo News

Experts: “Situatie in Afghanistan betekent niet meteen grotere terreurdreiging in België”

De machtsovername door de taliban in Afghanistan lijkt op korte termijn niet tot een groter risico op terrorisme in België te leiden, zeggen experts. Volgens Sven Biscop van het Egmont Instituut is het bijkomend risico ook in een latere fase beperkt, omdat de taliban volgens hem niet twee keer dezelfde fout zullen maken. Pieter Van Ostaeyen houdt wel een slag om de arm.

  1. Vlaamse steden en gemeenten vangen meer zwerfkatten: meer dan 15.000 in 2020

    Vlaamse steden en gemeenten vangen meer zwerfkat­ten: meer dan 15.000 in 2020

    De Vlaamse steden en gemeenten vingen in 2020 meer dan 15.000 zwerfkatten. Dat is 4 procent meer dan het jaar voordien, zo blijkt zondag uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De minister zou overwegen om de lokale besturen nu ook gratis kattenvoeding te geven. "Het zijn echter de asielcentra, verenigingen en andere vrijwilligers die het lokaal beleid echt rechthouden. Zij verdienen alle steun", zegt Warnez.