In het vaccinatiecentrum zouden er volgens viroloog Marc Van Ranst ook open sessies moeten zijn, zodat mensen zonder afspraak een prik kunnen halen. Daarnaast zou ook de vrije vaccinkeuze nog vaccinweigeraars over de streep kunnen halen.
Volledig scherm
PREMIUM
In het vaccinatiecentrum zouden er volgens viroloog Marc Van Ranst ook open sessies moeten zijn, zodat mensen zonder afspraak een prik kunnen halen. Daarnaast zou ook de vrije vaccinkeuze nog vaccinweigeraars over de streep kunnen halen. © Felix Rabou

Experts over het 1G-beleid waar Open Vld voor pleit: “Mensen zullen zich met de rug tegen de muur voelen staan"

Kan je komende zomer enkel nog op café of restaurant, naar evenementen of voetbalwedstrijden indien je volledig gevaccineerd bent? Dat is alvast waar Open Vld, de partij van premier Alexander De Croo, met het zogenaamde 1G-beleid naartoe wil. “Er is geen andere uitweg, het is de beste oplossing”, stelt partijvoorzitter Egbert Lachaert. Wat is het 1G-beleid? Is het een verdoken vaccinverplichting? En werkt het in de landen waar ze er al mee werken?

 1. Topmanager Frank (65) werkte negen maanden onder Steve Van den Kerkhof bij Plopsa en doet nu zijn verhaal: “Ik ging eraan kapot”
  PREMIUM

  Topmanager Frank (65) werkte negen maanden onder Steve Van den Kerkhof bij Plopsa en doet nu zijn verhaal: “Ik ging eraan kapot”

  Papieren naar het hoofd gegooid krijgen, de ene uitbrander na de andere moeten aanhoren en net geen gevecht om waterzuiveraars. Voor Frank Seynaeve (65) - ex-directeur bij Plopsa - was het een optelsom waaraan hij kapot ging. Na negen maanden onder Van den Kerkhof had hij zelfs geen zin meer in het leven. “Ik ging met mijn klachten naar de dokter. ‘Soigneer u’, zo liet de CEO daarna weten, en ‘s anderendaags kon ik niet meer inloggen op mijn werkcomputer.”
 2. Een coronapas alleen voor gevaccineerden of toch verplichte vaccinatie? Dit is hoe elke politieke partij erover denkt
  PREMIUM

  Een coronapas alleen voor gevacci­neer­den of toch verplichte vaccinatie? Dit is hoe elke politieke partij erover denkt

  Open Vld ziet plots toch heil in een 1G-beleid - een coronapas exclusief voor gevaccineerden - maar dat is voor de groenen dan weer “pure discriminatie”. Voor de socialisten kan elk pad bewandeld worden, zolang de vaccinatiegraad maar tot een maximum opgekrikt wordt. Hoe het ook zij: verplichte vaccinatie - of toch een vorm ervan - is in de Wetstraat niet langer taboe. Dit is hoe elke partij ernaar kijkt.
 3. Vlaams Parlement keurt kader voor afstandsonderwijs in secundair goed

  Vlaams Parlement keurt kader voor afstandson­der­wijs in secundair goed

  Het Vlaams Parlement heeft woensdag het kader goedgekeurd dat afstandsonderwijs of hybride onderwijs in het secundair onderwijs structureel verankert. In dat kader is er ook een bovengrens voor het aandeel afstandsonderwijs vastgelegd. Voor de eerste graad gaat het om maximaal 20 procent van de tijd, voor de tweede graad om maximaal 30 procent en voor de derde graad om maximaal 40 procent. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moeten scholen wel garanties voorzien voor kwetsbare kinderen. Zij moeten altijd het recht hebben om onderwijs op school te volgen.