Yves Van Laethem en Marc Van Ranst.
Volledig scherm
Yves Van Laethem en Marc Van Ranst. © Belga,VTM NIEUWS

Experts bijzonder kritisch voor beslissingen Overlegcomité, Marc Van Ranst: “Cultuur is geen nevenjob”

De kritiek van experts op de laatste beslissingen van het Overlegcomité is niet mals. De Franstalige epidemioloog Marius Gilbert (ULB) uitte vanmorgen al zijn ongenoegen over de bijkomende maatregelen. Dit keer is het Overlegcomité volgens hem té streng geweest. “De vertrouwensbreuk is op dit moment compleet”, zei hij geëmotioneerd tijdens ‘Matin Première’ op RTBF. Wat later zei Yves Van Laethem, interfederaal woordvoerder bij Sciensano, dat de beslissingen “onzin” zijn. Ook viroloog Marc Van Ranst verwees naar de sluiting van onder meer concertzalen en benadrukte op Twitter dat cultuur “geen nevenjob” is. 

 1. ONZE OPINIE. Met de privésfeer buiten schot grijpen politici in waar het virus minder nijdig om zich heen slaat
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Met de privésfeer buiten schot grijpen politici in waar het virus minder nijdig om zich heen slaat

  Save Christmas. Geen politicus durfde het dit jaar te herhalen, maar daar komt het op neer. We moeten blij zijn met deze kerst. Dat is in feite de boodschap. We kunnen meer dan een jaar geleden, toen we nog verkleumd rond de vuurkorf een glas wijn dronken of kerst vierden met twee of drie bij een bestelde maaltijd. Er zijn geen bubbels — of enkel de bubbels waar we graag mee klinken. Achter de voordeur hopen politici op burgerzin.
 2. Van bioscoop over cultuurzaal tot zwembad, de gezichten achter de nieuwe reeks van maatregelen: “Ze pakken ons leven en ons inkomen af”
  PREMIUM

  Van bioscoop over cultuur­zaal tot zwembad, de gezichten achter de nieuwe reeks van maatrege­len: “Ze pakken ons leven en ons inkomen af”

  Alle binnenactiviteiten, met uitzondering van musea, bibliotheken en sportaangelegenheden, worden door het Overlegcomité van woensdag opnieuw aan banden gelegd. Dat komt als een bom binnen bij de bioscopen, theaters en concertzalen van Vlaanderen. Ook podiumartiesten zien hun geplande optredens de komende weken in rook opgaan. “In plaats van een boodschap van hoop krijgen we nu weer een slag in de nek.”
 1. “Rijd met gesloten ramen en draag geen juwelen”: VS komt met opmerkelijk advies voor toeristen die naar België trekken
  16

  “Rijd met gesloten ramen en draag geen juwelen”: VS komt met opmerke­lijk advies voor toeristen die naar België trekken

  “Brussel is een hellegat”: de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ons land meermaals een onveilige plek genoemd, maar ook de huidige Amerikaanse autoriteiten hebben hun twijfels. Buitenlandse Zaken raadt burgers al langer aan om waakzaam te zijn als ze België bezoeken, wat normaal is, maar enkele andere aanbevelingen doen toch de wenkbrauwen fronsen.
 2. “Of we dit financieel zullen overleven? Geen idee”: organisatie cyclocross Diegem in zak en as na late afgelasting
  PREMIUM
  Diegem

  “Of we dit financieel zullen overleven? Geen idee”: organisa­tie cyclocross Diegem in zak en as na late afgelas­ting

  Wout Van Aert en Mathieu van der Poel hoeven volgende week woensdag niet naar Diegem af te zakken. Nadat het Overlegcomité woensdag besliste om sportwedstrijden alleen zonder publiek door te laten gaan, verbiedt de gemeente Machelen de cyclocross van Diegem. “Er wonen 1.750 mensen op het parcours. Je kan hen toch niet vragen om een hele dag binnen te blijven?”, klinkt het.