In het rapport suggereren fiscale experten hervormingen voor onder andere salariswagens, maaltijdcheques, flexi-jobs en overuren in de horeca.
Volledig scherm
In het rapport suggereren fiscale experten hervormingen voor onder andere salariswagens, maaltijdcheques, flexi-jobs en overuren in de horeca. © Getty/RV/photonews

Expertenrapport voor fiscale hervorming legt afschaffing "wildgroei aan specifieke stelsels" op tafel

Om de lasten op arbeid te verlagen kan de federale regering regimes als maaltijdcheques of bedrijfswagens schrappen en elke vorm van inkomen uit activiteit op eenzelfde wijze belasten. Dat staat in het rapport dat onder leiding van UGent-professor Mark Delanote is opgesteld voor minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Ook van deelstelsels als flexi-jobs, overuren in de horeca of verenigingswerk kan de opheffing worden overwogen.

  1. Extra maatregelen die onze koopkracht verhogen, moeten we niet snel verwachten: “Betutteling van de hoogste graad”

    Extra maatrege­len die onze koopkracht verhogen, moeten we niet snel verwachten: “Betutte­ling van de hoogste graad”

    Een rist voorstellen om de Belgische koopkracht en het concurrentievermogen op te krikken, is gisteren voorgesteld aan de leden van het kernkabinet, maar grote politieke beslissingen hoeven we niet snel te verwachten. De discussie gaat mee naar de opmaak van de begroting voor volgend jaar, dus wellicht na de zomer. De vraag is dan nog of de politiek meewil, want niet alle partijen zijn even enthousiast. “Ontgoochelend", noemt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez het eindrapport.