Experten ontgoocheld dat avondklok niet is vervroegd in Vlaanderen
Dat de avondklok in Vlaanderen niet vervroegd wordt tot 22 uur, zoals in de rest van het land al het geval is, is een gemiste kans. Dat vindt viroloog Marc Van Ranst. “Dan zouden mensen minder lang feestjes kunnen houden”, klinkt het. Ook verschillende andere experten zijn ontgoocheld na het Overlegcomité en hadden gehoopt op een uniforme avondklok in heel België.
Delen per e-mail
In Vlaanderen geldt een avondklok tot middernacht, terwijl dat in de rest van het land tot 22 uur is. Dat verandert niet, is vrijdag beslist op het Overlegcomité. “Als de avondklok wel was vervroegd, zouden mensen twee uur per dag minder onderweg zijn en zouden ze ook minder lang feestjes kunnen houden”, aldus Marc Van Ranst. De viroloog van de KU Leuven is verder wel tevreden dat er strengere maatregelen opgelegd worden voor mensen die ons land binnenkomen. “Maar de duivel zit in de details. Hoe dit gaat gecontroleerd worden, is belangrijk. Grensverkeer controleren is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als mensen over de weg komen.”
Biostatisticus Geert Molenberghs zei in de VRT-studio van het Journaal dat alle maatregelen in hun context gezien moeten worden. “Een vervroegde avondklok, maar met een minder gemotiveerde bevolking, heeft waarschijnlijk minder effect dan de avondklok laten waar ze is, maar waarbij het voor de mensen wel heel duidelijk is dat we voorzichtig moeten zijn.” Het hangt met andere woorden niet alleen af van de maatregelen, klonk de nuance. “Al maakt een avondklok die vroeger ingaat, het wel minder gemakkelijk om af te spreken, en legt die zo het contact verder stil.”
Lees ook: Biostatisticus Molenberghs evalueert de maatregelen: “Ik durf niet uitsluiten dat kerstvakantie alsnog verlengd moet worden” (+)
Dirk Devroey, VUB-decaan geneeskunde, is ontgoocheld over de beslissingen van het Overlegcomité. “Deze toespraak had twee weken geleden gegeven moeten worden”, aldus Devroey, die eerder deze week pleitte Devroey voor een volledige lockdown. “Sinds 24 november zijn de coronacijfers niet meer gedaald”, zegt hij. “De handhavingsmaatregelen waar men nu over spreekt, hadden toen genomen moeten worden. Er zijn zo veel maatregelen die werken, nu blijf ik op mijn honger zitten.”
Devroey heeft het bijvoorbeeld over de avondklok. “De wetenschap toont dat de avondklok werkt. Het zou ook net die personen treffen die het nu niet zo nauw nemen met de regels. Bovendien was de klok dan tenminste overal in België hetzelfde geweest.”
Ook Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, hoopte dat er een uniforme avondklok in heel België zou ingesteld worden. “Ik had gehoopt dat er een uniforme avondklok zou komen. In zo’n klein landje als het onze is dat wel wenselijk.”", aldus Noppen.
Daarnaast had er volgens Noppen ook misschien moeten ingegrepen worden in het onderwijs. “Maar ik begrijp ook de standpunten van ouders en scholen. Ik spreek vanuit mijn eigen expertise als ziekenhuisdirecteur: wij zien de opnames van coronapatiënten amper nog dalen, dat maakt me erg ongerust.”
Dat er meer gefocust wordt op handhaving bij de regels rond reizen vindt Noppen goed. Hij vraagt zich wel af waarom een negatieve coronatest enkel verplicht wordt voor niet-Belgen die ons land binnenkomen. “Belgen komen toch ook ons land binnen? Daar zou een striktere controle op moeten zijn.”
Lees ook:
INTERVIEW. Marc Van Ranst over het Overlegcomité: “Kerstfeest met tien man is óók lockdownparty, hé” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM26
Onderzoeker Bart Mesuere pleit voor nuance in het vaccindebat: “Kijk niet alleen naar de grote voorraad, dat is te gemakkelijk”
-
HLN Drive
Kleine auto kopen? Dit zijn de beste wagens onder 20.000 euro
SUV’s mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment. -
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
-
44
IN KAART. Hier mag u dit jaar hinder verwachten op de autosnelwegen door werken
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft aangekondigd op welke plaatsen het Agentschap Wegen en Verkeer dit jaar wegwerkzaamheden zal uitvoeren. Het gaat om 38 snelwegwerven, die “noodzakelijk zijn voor een vlot en veilig verkeer”. Ontdek hieronder waar er in 2021 wegenwerken gepland zijn. -
Sparen
Sparen voor uw (klein)kind: vier interessante formules
Kreeg u van uw ouders ook een financieel rugzakje cadeau toen u meerderjarig werd of uw studies afmaakte? Of spaart u zelf met dat doel voor uw kinderen of kleinkinderen? Spaargids.be legt uit waarom het interessant is om niet alleen spaarformules, maar ook beleggingen te overwegen. -
Amper vier op de tien bedrijven zetten structureel in op welzijn op het werk
Slechts 43 procent van de bedrijven in België heeft een structureel plan om het welzijn van het personeel te bevorderen. Bijna een op de vijf bedrijven (18 procent) onderneemt, ondanks de coronacrisis, nog geen concrete acties om het welzijn van de werknemers te verbeteren. Dat blijkt woensdag uit de resultaten van een bevraging van Acerta, de Vrije Universiteit Brussel en HR Square. Een derde van de bedrijven die wél maatregelen nemen rond welzijn, doet dat puur op buikgevoel en niet op relevante cijfers en data. -
Met een elektrische auto van Oostende naar de Hoge Venen, Test Aankoop testte het uit: “Een tocht van twee dagen en heel wat laadstress”
Met een elektrische auto van Oostende naar Botrange rijden, het is een enorme uitdaging. Expert Steve Mestdagh van Test Aankoop legde meerdere obstakels bloot: “Laadpalen werken traag of niet, en een laadpaal vinden kan heel moeilijk zijn.”
52 reacties
jaak baens
Ben Strubbe
frans ornelis
vercammen georges
Pieter Vermeersch