Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is samen met sp.a-voorzitter Conner Rousseau door de koning aangesteld als preformateur.
Volledig scherm
PREMIUM
Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is samen met sp.a-voorzitter Conner Rousseau door de koning aangesteld als preformateur. © Belga

EXPERT. Carl Devos beantwoordt vijf prangende vragen over de nieuwe stap in de regeringsvorming: “Men gelooft duidelijk dat het kan”

De koning heeft partijvoorzitters Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) aangesteld als preformateurs. Ze krijgen een week om de formatie mogelijk te maken. Dan weten we of socialisten, liberalen, groenen en CD&V aan de formatie beginnen, zonder de cdH. Wat betekent deze nieuwe wending? Zitten we nu in de laatste rechte lijn naar een federale regering? We vroegen het aan onze politiek analist Carl Devos.

51 reacties

 • Jean Battheu

  4 maanden geleden
  Waarschijnlijk gaat het wel lukken en dat om twee redenen : de eerste omdat ze ten alle koste géén verkiezingen willen en ten tweede omdat ze aan het foefelen en sjoemelen zijn dat het genen naam heeft. De rekening gaan ze toch gepresenteerd krijgen hoor.
 • Peter Van Cleemput

  4 maanden geleden
  Zowel de Vlaamse als de Waalse regering functioneren wél. Schaf het voorbijgestreefde federale platform nu eens af.
 • avil smekens

  4 maanden geleden
  Doodsbang van verkiezingen zijn ze
 • Ronny Ooijen

  4 maanden geleden
  vanaeken jokke, u vraagt wie de graaier is. Awel, uw afgod De Wever die al vele jaren en tot op heden niets presteerde als spookparlementariër. Als aanwezig zijn al teveel is voor al dat belastinggeld, mogen we wel spreken van de grootste profiteur van België. Jos Spriet-Dewaele, kijk niet zo ver. Waarom hebben kleinere partijen méér stemmen per zetel nodig dan grotere partijen? Is dat Vlaamse democratie?
 • FRANK ANCKAERT

  4 maanden geleden
  geen lang leven beschoren deze poppenkast
 1. Preformateur Lachaert: “Voor hervormingen heb je soms tien jaar nodig, we willen België 2.0 maken”

  Preforma­teur Lachaert: “Voor hervormin­gen heb je soms tien jaar nodig, we willen België 2.0 maken”

  Een verrassende wending: de koning stuurt Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) het veld in als preformateurs. De meeste partijen gingen ervan uit dat het Lachaert en Magnette zouden zijn, maar MR-voorzitter Bouchez verzette zich daartegen. De twee brengen ten laatste op 11 september verslag uit bij de koning. In een persmededeling is sprake van een project van tien jaar. “Voor hervormingen heb je die tijd soms nodig, we willen België 2.0 maken”, klonk het uit de mond van Lachaert in het ‘VTM Nieuws’.
 2. OVAM Mechelen krijgt brief met hoge dosis rattenvergif: “Personeel krijgt psychologische bijstand”
  Play
  PREMIUM
  Mechelen

  OVAM Mechelen krijgt brief met hoge dosis rattenver­gif: “Personeel krijgt psychologi­sche bijstand”

  Het gebouw van OVAM in de Stationsstraat in Mechelen werd maandag volledig ontruimd. Een brief met wit poeder erin lag aan de basis. Terwijl de hulpdiensten een perimeter instelden en de politie een onderzoek opstartte naar de afzender, onderzocht de Civiele Bescherming het goedje. Het bleek te gaan om een hoge concentratie strychnine, of beter: rattenvergif.
 1. ‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy, Gegevensbeschermingsautoriteit geeft hem gelijk
  Play
  Veurne

  ‘Jonagold­man’ die Al­di-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy, Gegevensbe­scher­mings­au­to­ri­teit geeft hem gelijk

  De man die in het Aldi-filiaal van Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer beschikbaar waren, heeft bij de politie klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie Spoorkin (Veurne, Alveringem, Lo-Reninge). De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid. De Gegevensbeschermingsautoriteit geeft de man alvast gelijk. “Stiekem filmen is verboden.”
 1. Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"
  Play

  Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"

 2. Man beklimt wolkenkrabber in Hongkong met zijn rolstoel
  Play

  Man beklimt wolkenkrab­ber in Hongkong met zijn rolstoel