Standbeeld van Maurice August Lippens in Moerbeke.
Volledig scherm
PREMIUM
Standbeeld van Maurice August Lippens in Moerbeke. © Joel Hoylaerts/Photo News

EXCLUSIEVE REEKS - De geschiedenis van het geslacht Lippens: rijke en machtige mannen, zelfs al voor België bestond

Wie Lippens zegt, denkt Knokke. Compagnie du Zoute. Zwin. Dat is vanzelfsprekend correct. Maar wie op zoek gaat naar de roots van het “geslacht Lippens”, moet eigenlijk naar het Oost-Vlaamse Moerbeke-Waas, een dorpje dat net als Knokke aanleunt tegen de Nederlandse grens. Van daaruit maakt de familie naam. Eerst als specialisten in inpolderingswerken en het droogleggen van schorren en overstroomde gebieden. Nadien als suikerfabrikanten. Dit is het verhaal over hoe het nageslacht van Jan Lippens uitgroeide tot één van de rijkste en machtigste families van het land.

  1. PORTRET. Leopold Lippens (79), burgemeester van meest mondaine plek van het land: “Knokke is als het dorpje van Asterix. Omringd met jaloerse Romeinen, maar alleen wij hebben de toverdrank”
    PREMIUM

    PORTRET. Leopold Lippens (79), burgemees­ter van meest mondaine plek van het land: “Knokke is als het dorpje van Asterix. Omringd met jaloerse Romeinen, maar alleen wij hebben de toverdrank”

    “Je ziet het zelf: ik ben niet dood, hé.” Dat zei Leopold graaf Lippens in december in Het Laatste Nieuws. Hij deed die uitspraak omdat het in de badstad gonsde van de geruchten over zijn overlijden. De legendarische burgemeester - sinds 1979 droeg hij de sjerp in de meest mondaine plek van het land - leed aan leukemie en was na anderhalve maand in het ziekenhuis terug thuis. Goed drie maanden later overleed Lippens, op z’n 79ste. Een portret van een flamboyante rebel.