Exclusieve peiling: Vlaming wil dat cordon sanitaire verdwijnt
Zes op tien Vlamingen vinden dat Vlaams Belang in een regering mag stappen, van vier op tien móét de partij mee besturen. Niet alleen de aanhangers van de extreemrechtse partij zelf zijn tegen het cordon: 85 % van de N-VA-kiezers en toch nog 40 % van Groen-kiezers vinden dat Vlaams Belang mag mee besturen. Dat blijkt uit een exclusieve peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS. Bart De Wever (N-VA) zegt in een eerste reactie intussen niet verbaasd te zijn over het cijfer voor zijn eigen partij: “Dat valt eigenlijk nog mee”, klinkt het gelaten.
Dé vraag na de overwinning van Vlaams Belang is of de andere partijen het cordon sanitaire gaan opheffen en Vlaams Belang gaan betrekken in een regeringsvorming. N-VA-voorzitter Bart De Wever kondigde al aan met Vlaams Belang te willen praten. Voor de kiezer zelf is het duidelijk: van 65 procent van de Vlamingen mag de grote winnaar van de verkiezingen mee besturen. Vier op tien zeggen zelfs dat de partij moét meebesturen. Dat blijkt uit een online onderzoek door iVOX bij duizend Vlamingen dat gisteren werd uitgevoerd.
Voor 31 procent moet cordon behouden blijven
Het cordon werd ingevoerd omdat de traditionele partijen niet wilden besturen met de extreemrechtse en ondemocratische partij. De helft (49,1 %) van de Vlamingen vindt nu dat Vlaams Belang wel een democratische partij is. Nog slechts 31 procent van de ondervraagden zegt dat cordon moet behouden blijven. Een minderheid van vier op tien Vlamingen zou het een slechte zaak vinden als de partij mee bestuurt.
Het zijn vooral kiezers van N-VA die gunstig staan tegenover een regeringsdeelname van Vlaams Belang. Een overgrote meerderheid van 85 procent vindt het geen probleem als Vlaams Belang zou mee besturen. Iets meer dan één op tien N-VA-aanhangers vindt dan weer dat de partij van Tom Van Grieken niet in een regering mag opgenomen worden.
Meer dan helft kiezers CD&V en Open Vld wil Vlaams Belang erbij
De sympathie voor extreemrechts houdt niet op bij de Vlaams-nationalisten van N-VA. Bij élke andere partij is een deel van de kiezers wel te vinden voor een regeringsdeelname van Vlaams Belang. Vier op tien sp.a-kiezers geeft groen licht aan een bestuur met Vlaams Belang, de helft van de PVDA-kiezers is gewonnen voor het idee en 41 procent van de Groen-stemmers zegt dat Vlaams Belang mag mee besturen.
Ook aan de rechterzijde van het politieke spectrum staan de kiezers helemaal niet afkerig tegen het opheffen van het cordon sanitaire. Zowel bij CD&V-kiezers als bij die van Open Vld zegt 57 procent dat het okee is om Vlaams Belang mee op te nemen in het bestuur.
Reden om te stemmen
In de bevraging werd ook gepeild naar de redenen waarom kiezers voor Vlaams Belang hebben gestemd. Veruit de belangrijkste reden waarom Vlamingen voor de extreemrechtse partij kozen, was haar standpunt over asiel en migratie. Voor 44 procent was dat de hoofdreden. Onvrede met de klassieke partijen en het regeringsbeleid halen 26 procent. Daarna volgen nog de Vlaamse onafhankelijkheid (8 %), de sociale zekerheid en pensioenen (6 %), onvrede met N-VA (5%) en veiligheid en justitie (4 %).
Tenslotte nog dit: de kiezers lieten zich in hun keuze vooral leiden door stemtests, zo blijkt ook nog uit het onderzoek. Voor 1 op 3 was zo’n test de voornaamste bron van informatie. Op verre afstand volgen de debatten russen politici en de actualiteitsprogramma’s op televisie. Toch wel enigszins verrassend is dat slechts 2 procent van de kiezers aangeven dat ze zich gebaseerd hebben op de sociale media voor hun stem.
De Wever
N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde intussen op de peiling bij VTM NIEUWS. “Dat de mensen dat cordon niet leuk vinden, weet ik al heel lang”, klonk het. Ook dat 85 procent van zijn eigen kiezers vindt dat Vlaams Belang mee mag besturen, verbaast hem niet. “Dat valt me eerlijk gezegd nog mee. Ik heb al lang door dat mensen het per se opzij zetten van een bepaalde partij - waardoor die makkelijk stemmen kan halen doordat ze in de oppositie alles kan zeggen wat ze wil - een beetje beu is.”
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Medialaan op 27 mei 2019 bij 1.000 Vlamingen representatief op geslacht, leeftijd, stemgedrag federale verkiezingen en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
PREMIUM
De wakers van de weg: zes vragen over trajectcontroles
Van de GAS 5-trajectcontroles tot de camera’s op de E17. Sommige kennen intussen de routes vanbuiten, anderen laten zich achtmaal verrassen op een week tijd. Maar hoe werkt zo'n trajectcontrole? Hoeveel zijn er in ons land, wat brengt dat op en waar gaan die boete-inkomsten eigenlijk naartoe? Dit is alles wat je moet weten over de wakers van de weg. -
-
Belg die vastzat in Algerijnse gevangenis wegens bezit van valse geldbiljetten na 50 dagen vrijgelaten: “Maar strijd is nog niet gestreden”
-
PREMIUM63
Deze ‘buisprof’ geeft elk jaar honderden studenten een onvoldoende: “Ik heb het er nog altijd moeilijk mee”
Elke universiteit heeft buisproffen: docenten die elk jaar meer dan de helft van hun studenten een onvoldoende geven. Ze worden vaak afgeschilderd als een soort sadistische vampieren die overleven op tranen van adolescenten. Dat cliché strookt zo goed als nooit met de werkelijkheid. Wij spraken met Thierry Marchant, (buis)professor statistiek aan de UGent. “We doen ons uiterste best om het examen zo makkelijk mogelijk te maken.” -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
Verboden wapens en gebruikershoeveelheden drugs gevonden bij grote controle in Voeren
267 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGerda Haubourdyn
Patrick Geys
Rony Van de Vyver
Chris Boog
Lydie Teblick