Joel Hoylaerts / Photonews
Volledig scherm
© Joel Hoylaerts / Photonews

Exclusieve peiling: Vlaming wil dat cordon sanitaire verdwijnt

Zes op tien Vlamingen vinden dat Vlaams Belang in een regering mag stappen, van vier op tien móét de partij mee besturen. Niet alleen de aanhangers van de extreemrechtse partij zelf zijn tegen het cordon: 85 % van de N-VA-kiezers en toch nog 40 % van Groen-kiezers vinden dat Vlaams Belang mag mee besturen. Dat blijkt uit een exclusieve peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS. Bart De Wever (N-VA) zegt in een eerste reactie intussen niet verbaasd te zijn over het cijfer voor zijn eigen partij: “Dat valt eigenlijk nog mee”, klinkt het gelaten.

267 reacties

 • Gerda Haubourdyn

  2 maanden geleden
  Het cordon moet weg. Vlamingen mogen net als elke andere kiezer stemmen op de partij die zij willen. Als het cordon blijft bestaan is dat een regelrechte schending van de democratie.
 • Patrick Geys

  2 jaar geleden
  Natuurlijk moet het cordon doorbroken worden
 • Rony Van de Vyver

  2 jaar geleden
  Misschien eindelijk gezond verstand.
 • Chris Boog

  2 jaar geleden
  Ik stem normaal op Spa maar ben ook van mening dat het cordon moet verdwijnen.
 • Willy Slachmuylders

  3 jaar geleden
  Ik ben Vlaming in hart en ziel ! Ook nu moet Vlaams belang de kans krijgen ! Het wordt tijd dat de Vlamingen aan een koord trekken en ons niet laten commanderen door de Walen ! En nu GELDKRAAN. DICHT ! Gedaan met rode lipjes rondlopen mevrouw Onkelinx en strikjes Elio met miljarden van de Vlamingen ! En als dit binnenkort niet gebeurt geen belastingsgeld meer van mij ! SALUTI ELIO !
 1. NAVO stuurt extra schepen en gevechtsvliegtuigen naar oosten van Europa: “Om Rusland af te schrikken”
  Play

  NAVO stuurt extra schepen en gevechts­vlieg­tui­gen naar oosten van Europa: “Om Rusland af te schrikken”

  De NAVO stuurt extra schepen en gevechtsvliegtuigen richting Oost-Europa. “Dat moet Rusland afschrikken”, stelt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Moskou reageert echter vooral geprikkeld. “De spanningen worden opgepookt door aankondigingen en dit soort concrete acties”, stelt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Aan HLN LIVE verklaarde legerchef Michel Hofman dat onze eenheden “in een staat van maximale paraatheid zijn”. “Wij zijn klaar om in alle scenario’s mee te spelen. Zo’n 300 manschappen houden zich gereed, schepen en F-16's zitten in de wachtkamer.” België haalt voorlopig geen diplomatiek personeel weg uit Oekraïne.
 2. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 1. HET DEBAT. Moeten de quarantaineregels in het onderwijs versoepeld worden?
  39

  HET DEBAT. Moeten de quarantai­ne­re­gels in het onderwijs versoepeld worden?

  De roep om aanpassing van de huidige quarantaineregels in het onderwijs klinkt steeds luider. De situatie is onhoudbaar, klinkt het, maar het moet ook veilig blijven. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) overlegt vandaag met de vakbonden en experts over een eventuele aanpassing, morgen volgt overleg met alle betrokken ministers. Wat denk jij? Moeten de quarantaineregels op de schop? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts en politici ervan vinden.
 2. Premier De Croo: “Discussie over vrijheid wordt totaal gekaapt door extremistische bewegingen die enkel uit zijn op geweld”
  Play
  266

  Premier De Croo: “Discussie over vrijheid wordt totaal gekaapt door extremisti­sche bewegingen die enkel uit zijn op geweld”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) veroordeelt maandagochtend bij HLN LIVE het geweld op de coronabetoging in Brussel streng. Hij zegt dat een deel van de betogers duidelijk enkel en alleen maar deelnam om de boel uiteindelijk te laten ontploffen. Volgens hem worden manifestaties tegen de coronamaatregelen zelfs “totaal gekaapt door extremistische bewegingen die enkel maar uit zijn op geweld”. “En geweld heeft niets te maken met vrijheid.”