'Het Vergeten Meisje' van Toni Coppers.
Volledig scherm
'Het Vergeten Meisje' van Toni Coppers. © Standaard Boekhandel

Ex-patiënte ‘woedend’: “Psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma verpatst aan misdaadauteur Toni Coppers”

Met stijgende verbazing las een ex-patiënte van een Limburgse traumapsycholoog naar eigen zeggen afgelopen zomer het boek ‘Het vergeten meisje’ van de bekende Vlaamse misdaadauteur Toni Coppers. Want het verhaal leek een doorslagje van haar eigen leven. Nog groter werd haar verbazing toen de auteur uitvoerig de psycholoog bedankte met wie hij nauw had samengewerkt. Dat was háár traumapsycholoog. Ze stapt nu met een klacht naar de commissie die de deontologie van psychologen moet bewaken. “De psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma’s verpatst aan een misdaadauteur,” zo klinkt het boos. De psycholoog in kwestie, Erik De Soir, reageert onthutst: “Ik gaf Coppers enkel wat info over het werken met hypnose, nooit over zaken uit patiëntendossiers.” Ook Standaard Uitgeverij en de schrijver zelf ontkennen met klem.

39 reacties

 • Miek Peeters

  2 jaar geleden
  Erg moeilijk te geloven! Ik hoor veel verhalen van mensen die het vroeger moeilijk hebben gehad en de verhalen zijn, wat betreft de gebeurde feiten, wel vaker gelijkend op elkaar. Verder... Je zou als psycholoog wel heel dom moeten zijn om krak dezelfde namen door te geven, als je vertelt over iemand. En als auteur ook dom moeten zijn om deze te gebruiken. 30 jaar is trouwens de wettelijke duur dat een dossier moet worden bij gehouden. Het is dus niet toevallig vernietigd.
 • Charlene Willems

  2 jaar geleden
  @myrthe pass ik heb overlaatst toch medische dossiers opgevraagd van respectievelijk 25 en 15 jaar oud.
 • Eva Munet

  2 jaar geleden
  Myrthe, fout, 30 jaar is de standaard (na laatste contact met de patiënt) , je kan de bewaartermijnen letterlijk aflezen op de De Code van Geneeskundige Plichtenleer , die je ook kan googelen.
 • MYRTHE PASS

  2 jaar geleden
  @Victor Munster: medische dossiers worden geen 100, maar 10 jaar bijgehouden. Daarna worden ze vernietigd.
 • Victor Munster

  2 jaar geleden
  Andere medische dossiers moeten honderd jaar bijgehouden worden. Vraag maar aan iedere ziekenhuisarchivaris.
 1. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.
 2. Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars schorsen en desnoods ontslaan: “Wie zich niet laat vaccineren, hoort niet thuis in de zorg”
  Play

  Ziekenhui­zen willen vaccinwei­ge­raars schorsen en desnoods ontslaan: “Wie zich niet laat vaccineren, hoort niet thuis in de zorg”

  De ziekenhuizen adviseren minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om vaccinweigeraars in de zorg te schorsen en desnoods zelfs te ontslaan. Dat staat in een advies van de Natio­nale Arbeidsraad (NAR) dat De Tijd kon in­kijken en wordt bevestigd bij HLN LIVE. "Er is geen tijd meer te verliezen", zegt Margot Cloet, de topvrouw van ziekenhuiskoepel Zorgnet­-Icuro.