'Het Vergeten Meisje' van Toni Coppers.
Volledig scherm
'Het Vergeten Meisje' van Toni Coppers. © Standaard Boekhandel

Ex-patiënte ‘woedend’: “Psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma verpatst aan misdaadauteur Toni Coppers”

Met stijgende verbazing las een ex-patiënte van een Limburgse traumapsycholoog naar eigen zeggen afgelopen zomer het boek ‘Het vergeten meisje’ van de bekende Vlaamse misdaadauteur Toni Coppers. Want het verhaal leek een doorslagje van haar eigen leven. Nog groter werd haar verbazing toen de auteur uitvoerig de psycholoog bedankte met wie hij nauw had samengewerkt. Dat was háár traumapsycholoog. Ze stapt nu met een klacht naar de commissie die de deontologie van psychologen moet bewaken. “De psycholoog heeft doodleuk mijn levenstrauma’s verpatst aan een misdaadauteur,” zo klinkt het boos. De psycholoog in kwestie, Erik De Soir, reageert onthutst: “Ik gaf Coppers enkel wat info over het werken met hypnose, nooit over zaken uit patiëntendossiers.” Ook Standaard Uitgeverij en de schrijver zelf ontkennen met klem.

39 reacties

 • Miek Peeters

  2 jaar geleden
  Erg moeilijk te geloven! Ik hoor veel verhalen van mensen die het vroeger moeilijk hebben gehad en de verhalen zijn, wat betreft de gebeurde feiten, wel vaker gelijkend op elkaar. Verder... Je zou als psycholoog wel heel dom moeten zijn om krak dezelfde namen door te geven, als je vertelt over iemand. En als auteur ook dom moeten zijn om deze te gebruiken. 30 jaar is trouwens de wettelijke duur dat een dossier moet worden bij gehouden. Het is dus niet toevallig vernietigd.
 • Charlene Willems

  2 jaar geleden
  @myrthe pass ik heb overlaatst toch medische dossiers opgevraagd van respectievelijk 25 en 15 jaar oud.
 • Eva Munet

  2 jaar geleden
  Myrthe, fout, 30 jaar is de standaard (na laatste contact met de patiënt) , je kan de bewaartermijnen letterlijk aflezen op de De Code van Geneeskundige Plichtenleer , die je ook kan googelen.
 • MYRTHE PASS

  2 jaar geleden
  @Victor Munster: medische dossiers worden geen 100, maar 10 jaar bijgehouden. Daarna worden ze vernietigd.
 • Victor Munster

  2 jaar geleden
  Andere medische dossiers moeten honderd jaar bijgehouden worden. Vraag maar aan iedere ziekenhuisarchivaris.
 1. Derde overlijden na inenting met AstraZeneca in ons land
  Play
  21

  Derde overlijden na inenting met AstraZene­ca in ons land

  In ons land is voor de derde keer een overlijden vastgesteld nadat de persoon in kwestie ingeënt werd met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat blijkt uit de wekelijkse stand van zaken over het aantal bijwerkingen dat door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Geneesproducten (FAGG) wordt bijgehouden. In totaal zijn er in België nu vier overlijdens gelinkt aan een inenting met een coronavaccin, waarvan drie aan AstraZeneca.