Plantaardige producten mogen qua naam niet verwijzen naar dierlijke producten.
Volledig scherm
Plantaardige producten mogen qua naam niet verwijzen naar dierlijke producten. © Getty Images

Europees Parlement wil verbod op benamingen als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’

BinnenlandVegetarische vlees mag van het Europees Parlement in de toekomst geen ‘hamburger’, ‘burger’, ‘worst’ of ‘steak’ meer genoemd worden. Ook ‘groenteburger’ of ‘vegaworstjes’ zijn uit den boze. De termen zouden de Europese burger misleiden, klinkt het.

13 reacties

 • Rebecca Sinnaeve

  3 jaar geleden
  Alsof ze denken dat de gewone "burger" (als die nog zo genoemd mag worden natuurlijk) dom genoeg is om een veggieburger te kopen als die een vleesburger wil
 • PIETER ROGIERS

  3 jaar geleden
  Kan men meteen de vegan-lobby een verbod opleggen om met manipulatieve leugens, onzin en desinformatie de consument een afkeer van vlees aan te praten om hun veggie-rommel verkocht te krijgen.
 • Jos De Wever

  3 jaar geleden
  Eén zekerheid blijft bestaan: als lobbyist kan je altijd rekenen op de EU-volksvertegenwoordigers.
 • raf janssens

  3 jaar geleden
  Terecht van de EU: de benaming vlees of vis is enkel van toepassing op echt vlees of vis en al de vegie/vegan-vervangers moeten dan ook niet naar vlees/vis verwijzen. Als je echt overtuigd bent moet je ook consequent zijn. De verwijzing naar vlees of vis is pure marketing om de verkoop te stimuleren en nietsvermoedende vleeseters te misleiden en die producten toch aan te smeren.
 • Inde Marge

  3 jaar geleden
  Een 'worst' is een omschrijving van een vorm. Je kan ook een worst maken met 'playdoh'. Een 'burger' is een omschrijving van een vorm. Etc... In deze heb ik er geen probleem mee dat 'vegieburger' of 'vegaworst' zou bestaan. Maar 'vegetatische steak' of 'vegetarische préparé' of 'vegetarisch gehakt' - dat is wat anders. Steak, préparé, gehakt, yohurt zijn omschrijvingen van een specifiek product. Dat kan inderdaad niet.
 1. Eventsector neemt het antivaxers kwalijk: “Please, maak die prik verplicht”
  PREMIUM

  Eventsec­tor neemt het antivaxers kwalijk: “Please, maak die prik verplicht”

  Een streep door de zeven Sportpaleisconcerten van Studio 100 dit weekend en daar is volgens Hans Bourlon (59) één verantwoordelijk voor: alle antivaxers. “Als 100 procent gevaccineerd was, zaten we nu niet in deze situatie”, stelt de topman. Hij smeekt om een verplichte vaccinatie. “Enkel zo geraken we uit deze impasse.” Een piste waar de volledige eventsector zich achter schaart, waaronder Sportpaleisbaas Jan Van Esbroeck (57). “Als ik mocht stemmen, ik ben voor.”
 2. Wat als we allemaal vegetarisch eten? Veel zal het niet uithalen voor onze planeet
  PREMIUM

  Wat als we allemaal vegeta­risch eten? Veel zal het niet uithalen voor onze planeet

  Eerst maar een minder populaire uitspraak: Belgen eten – net als de meeste andere Europeanen - nog altijd veel te veel vlees. Dit brengt niet alleen gezondheidsrisico’s met zich mee, maar is ook belastend voor het klimaat en onze planeet. Vleesproductie heeft een hogere CO2 uitstoot dan plantaardige eiwitproductie, én je hebt er meer water voor nodig. Maar wat kunnen we daaraan doen? Moet iedereen vegetarisch worden? Tessa Avermaete, bio-econoom aan de KU Leuven, geeft antwoord.
 1. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.
 2. 4 op de 10 Belgen zijn bereid meer te betalen voor slachtvrij vlees uit laboratorium. Waar blijft die kweekburger dan?
  PREMIUM

  4 op de 10 Belgen zijn bereid meer te betalen voor slachtvrij vlees uit laboratori­um. Waar blijft die kweekbur­ger dan?

  Zeker vier op de tien Belgen zijn voorstander van kweekvlees - vlees dat in een laboratorium gekweekt is uit een stukje spierweefsel van een levende koe - en zouden zo’n revolutionaire burger op de grill gooien. Zo blijkt uit een enquête van dierenrechterorganisatie Gaia. Alleen is het al jaren wachten op de commerciële komst van de kweekburger, die in 2013 met veel poeha werd voorgesteld. Maar waarom duurt het toch zo lang?