Theo Francken (N-VA)
Volledig scherm
Theo Francken (N-VA) © Photo News

Europees Hof vindt dat 'vreemdelingenwet' Theo Francken te ver gaat voor EU-burgers

België gaat te ver door de mogelijkheid te creëren dat ook EU-burgers die het land moeten verlaten tot acht maanden worden opgesloten. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in antwoord op een prejudiciële vraag van het Belgisch Grondwettelijk Hof. De bestreden bepaling maakt deel uit van de aanpassing van de vreemdelingenwet die in 2017 op initiatief van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) werd goedgekeurd.

  1. INTERVIEW. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V): “In Irak denken ze al dat ik iedereen ga deporteren”
    PREMIUM

    INTERVIEW. Staatsse­cre­ta­ris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V): “In Irak denken ze al dat ik iedereen ga deporteren”

    Sammy Mahdi is de zoon van een Iraakse vluchteling, maar dat houdt de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie niet tegen om straks op ontradingsmissie te trekken naar het land van zijn vader. Een land dat de 32-jarige CD&V'er nog nooit zag. "Ik hoop dat ik ook bij mijn grootvader kan gaan. Hij wil al 20 jaar België niet meer bezoeken omdat hij denkt dat hij gaat sterven. Maar hij leeft nog altijd!"