Illustratiefoto.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiefoto. © REUTERS

Europa laat voormalige topman van farmalobby mee beslissen over miljoenencontracten Covid-vaccins

Momenteel worden dagelijks onderhandelingen gevoerd met farmabedrijven voor vaccindeals die honderden miljoenen waard zijn. Maar wie er mee aan tafel zit lijkt wel een staatsgeheim. Onderzoek van HLN bracht aan het licht dat een voormalige, hooggeplaatste farmalobbyist en eigenaar van een firma die zakendoet met de sector, namens Europa onderhandelt. Het roept vragen op over belangenvermenging. Wie is Richard Bergström? Hoe komen de vaccindeals in de EU tot stand? En wat vindt de Europese lobby-waakhond hiervan?

 1. OVERZICHT. Deze extra maatregelen heeft het Overlegcomité genomen en gaan vandaag al in

  OVERZICHT. Deze extra maatrege­len heeft het Overlegco­mité genomen en gaan vandaag al in

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) en de regionale minister-presidenten hebben op een persconferentie extra maatregelen bekendgemaakt na het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaatregeringen gisterenavond. De maatregelen komen er omdat de coronacijfers blijven verslechteren. Alle maatregelen gaan vandaag in, gelden tot minstens 19 november en worden over twee weken geëvalueerd.
 2. België heeft eerste coronavaccin beet, maar bij schadelijke bijwerkingen draaien u en ik ervoor op
  PREMIUM

  België heeft eerste coronavac­cin beet, maar bij schadelij­ke bijwerkin­gen draaien u en ik ervoor op

  België heeft zijn eerste Covid-vaccin beet: miljoenen doses van het vaccin dat aan de universiteit van Oxford ontwikkeld wordt, zullen gereserveerd worden voor ons land. Er zit niettemin een serieuze adder onder het gras. De farmaceutische firma vraagt vrijstelling van aansprakelijkheid. Eenvoudig gezegd: als het vaccin na een paar jaar schadelijke bijwerkingen veroorzaakt, willen zij de schadevergoedingen niet betalen. Stefaan Callens, professor Gezondheidsrecht en advocaat, begrijpt de clausule niet: “In de VS is het gebruikelijk maar in Europa eerder uitzonderlijk”. Hij merkt wel op dat u als burger niet compleet machteloos staat wanneer het misloopt.
 1. INTERVIEW. Vicepremier Petra De Sutter: "De tijd van de geitenwollensokken is al lang voorbij"
  PREMIUM

  INTERVIEW. Vicepre­mier Petra De Sutter: "De tijd van de geitenwol­len­sok­ken is al lang voorbij"

  Petra De Sutter (57) heeft nooit gehoopt minister te worden, laat staan vicepremier, maar ze is het wel. Terwijl buitenlandse media boven dat nieuws de kop 'Eerste transgender-minister in Europa' zetten, boog België zich vooral over de tranen van Kristof Calvo. Die tranen deden ook haar pijn, zegt ze, maar dat ons land van haar verleden geen issue meer maakte, voelde als een overwinning aan.