Illustratiefoto.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiefoto. © REUTERS

Europa laat voormalige topman van farmalobby mee beslissen over miljoenencontracten Covid-vaccins

Momenteel worden dagelijks onderhandelingen gevoerd met farmabedrijven voor vaccindeals die honderden miljoenen waard zijn. Maar wie er mee aan tafel zit lijkt wel een staatsgeheim. Onderzoek van HLN bracht aan het licht dat een voormalige, hooggeplaatste farmalobbyist en eigenaar van een firma die zakendoet met de sector, namens Europa onderhandelt. Het roept vragen op over belangenvermenging. Wie is Richard Bergström? Hoe komen de vaccindeals in de EU tot stand? En wat vindt de Europese lobby-waakhond hiervan?

41 reacties

 • Frederic Seyns

  2 jaar geleden
  Wie moet er dan wel onderhandelen?, Op politicie en ambtenaren mag je volgens velen ook niet vertrouwen. Wie schiet er dan over, de bakker op de hoek van de straat??
 • Paul Keulemans

  2 jaar geleden
  We hoeven Europa niet op te heffen, dat doen ze op deze manier zelf al. Keer op keer stuiten wij als burgers op de spelletjes van het grootkapitaal dat graag de baten wil maar niet de risico's daarvoor wil nemen en openheid van zaken is zoals altijd weer ver te zoeken. Tot wij het spuugzat zijn en dat hele Europa gedoe de das om gaan doen !
 • Gaston Peeters

  2 jaar geleden
  Europa weer op zijn best, wat bijna iedereen al lang wist moet nu voor iedereen overduidelijk zijn. Graaien in de vetpotten, niet enkel ongestraft, maar rijkelijk betaald. En dan verwonderd zijn dat de burger zich afkeert tegen dit wangedrocht, dat zich zelve promoveert tot "Europese Gemeenschap". Trump kan hiervan nog wat opsteken!
 • Dirk Seye

  2 jaar geleden
  Big Pharma heeft duizend koppen. Reken maar dat elk groot bedrijf zijn vaccin zal verkopen. Met behulp van medische, politieke en mediatieke waterdragers en paniekzaaiers. Reken er dus maar op dat ze ons het komende jaar op zijn minst (om te beginnen) drie vaccins zullen verkopen, telkens met enkele maanden ertussen, kwestie van "evolutie van het virus" Voor de volgende jaren zal het nog erger worden want elk farmabedrijf zal langs de kassa passeren en ons beleid zal het goed vinden.
 • Lieven Vermandere

  2 jaar geleden
  Dat was de initiële opzet van het gehele Corona spektakel. Eerst angst injecteren, vervolgens winstgevende vaccins.