De werkloosheidsuitkeringen maken deel uit van een veel bredere herziening van de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels tussen de EU-lidstaten.
Volledig scherm
De werkloosheidsuitkeringen maken deel uit van een veel bredere herziening van de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels tussen de EU-lidstaten. © Photo News

EU-werknemers krijgen na één maand werk recht op werkloosheidsuitkering

binnenlandWerknemers uit andere lidstaten van de Europese Unie moeten na één maand werk in een andere lidstaat een werkloosheidsuitkering in die lidstaat kunnen aanvragen. Dat compromis hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten vandaag bereikt. In België moeten werknemers uit andere lidstaten momenteel minstens drie maanden aan de slag zijn vooraleer ze recht hebben op een uitkering.

45 reacties

 • Karl Huysmans

  3 jaar geleden
  Zou ik niet beter mijn domicilie in een Oostblok land zetten bijna geen of niets belastingen betalen en hier komen rijk worden op de kap van de bange brave hardwerkende belg?
 • Marc Camp

  3 jaar geleden
  Dus als ik het goed begrijp, ze vallen niet onder onze sociale wetgeving que bijdragen want dan telt het land van herkomst, maar als het om te krijgen is, dan plots telt het land waar ze gewerkt hebben! Snappen wie snappen kan, weer zo leuke bedenking van die rechtse neoliberale EU
 • Geert Van de Moortele

  3 jaar geleden
  Natuurlijk is de controle hierop niet in de wet voorzien.Die zal er misschien ten vroegste binnen 15 jaar komen zoals we van onze Euro-politiekers gewoon zijn.
 • Rayan El Arami

  3 jaar geleden
  Maw: voor het jaar om is gaan ze weer nieuwe belastingen verzinnen, en snoeien en bezuinigen in de gezondheidszorg en de pensioenen, want dat geld moet ergens vandaag komen.
 • Steve Verwimp

  3 jaar geleden
  Dan moeten hier in België wel enkele wetten veranderd worden!! a) Als men een vaste job heeft,en veranderd van job (beter loon,dichter bij huis)maar word je werkloos binnen 6 maand kan je een sanctie krijgen van de RVA. Variërend van enkele weken tot 3 maand geen uitkering.Met als reden.Je laat een zekere vaste job vallen voor een onzekere vaste job.b) Je hebt de minimum werloosheids uitkering en je begint terug te werken,moet je minstens 18 maand voltijds werken voor je terug de volle dop krijg
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?