Mukwege voert al jaren de strijd tegen seksueel geweld in Congo.
Volledig scherm
Mukwege voert al jaren de strijd tegen seksueel geweld in Congo. © AFP

EU spreekt steun uit voor dokter en nobelprijswinnaar Denis Mukwege

De Europese Unie heeft haar steun betuigd aan Denis Mukwege, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede die vorige week werd “belet” naar Kisangani te reizen voor een deelname aan wetenschappelijke conferenties. De EU veroordeelde de “intimidatie en bedreigingen” aan het adres van de beroemde gynaecoloog en mensenrechtenactivist.

 1. De Croo: “Logisch dat we steunmaatregelen voor energie gaan afbouwen”
  220

  De Croo: “Logisch dat we steunmaat­re­ge­len voor energie gaan afbouwen”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in ‘VTM NIEUWS’ gezegd dat de steunmaatregelen voor energie, zoals het sociaal tarief, in de komende weken afgebouwd zullen worden. “Door de genomen steunmaatregelen gaan we de komende weken zien dat de voorschotfacturen naar beneden zullen gaan. En als we zien dat de crisis aan het minderen is, dan is het ook logisch dat we die steunmaatregelen zullen afbouwen, zoals we dat met corona ook hebben gedaan.”
 2. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 1. Filip en Mathilde bezoeken Congolees ziekenhuis dat slachtoffers van verkrachting opvangt: “Sprakeloos door hun getuigenissen”

  Filip en Mathilde bezoeken Congolees ziekenhuis dat slachtof­fers van verkrach­ting opvangt: “Sprakeloos door hun getuigenis­sen”

  Koning Filip en koningin Mathilde zijn op de laatste dag van hun staatsbezoek naar het ziekenhuis van Denis Mukwege in het onrustige Oost-Congo gereisd. Een bezoek dat volgens de Nobelprijswinnaar getuigt van uitzonderlijke moed en menselijkheid. “We zijn sprakeloos door de getuigenissen van deze vrouwen die tot in hun diepste werden gekwetst”, zei de koningin na afloop.
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.