thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

EU-ministers zetten licht op groen voor Belgisch relanceplan

De Europese ministers van Financiën hebben vandaag op een bijeenkomst in Brussel de economische herstelplannen van België en elf andere lidstaten goedgekeurd. Daarmee is de deur geopend voor de uitkering van de eerste subsidies deze zomer. Voor België gaat het om een prefinanciering van ongeveer 770 miljoen euro.

 1. Waarom wordt het moeilijk om coronacijfers te doen dalen tegen Kerstmis? Viroloog Steven Van Gucht legt uit
  PREMIUM
  22

  Waarom wordt het moeilijk om coronacij­fers te doen dalen tegen Kerstmis? Viroloog Steven Van Gucht legt uit

  Er is eindelijk een heel klein lichtpuntje in deze vierde golf. Het aantal coronabesmettingen nam deze week iets minder snel toe dan de week voordien. “Maar we zijn er nog lang niet”, zegt Steven Van Gucht. “Het zal nog een moeilijke opgave worden om de curves naar beneden te krijgen tegen Kerstmis en nieuwjaar.” Waarom zal dat zo lastig zijn? En hoe laag moeten de cijfers eigenlijk zijn voor de maatregelen versoepeld kunnen worden?
 1. Arbeidseconoom Stijn Baert kijkt voorbij gunstige cijfers voor werkloosheid: “1 procentpunt meer inactieven kost 2,4 miljard per jáár”
  PREMIUM

  Arbeidseco­noom Stijn Baert kijkt voorbij gunstige cijfers voor werkloos­heid: “1 procent­punt meer inactieven kost 2,4 miljard per jáár”

  Goed nieuws in coronatijd vanop de arbeidsmarkt: België is het stabielste land van Europa op vlak van werkloosheid. Er is 'maar' 0,1 procentpunt werkzoekenden bijgekomen en daarmee stijgt ons land van de grijze middenmoot naar de top tien. Maar, zo waarschuwt arbeidseconoom Stijn Baert, om de klap ná de coronacrisis op te vangen is initiatief nodig. “Het ergste moet nog komen, de komende maanden”. Hij legt uit waarom dit zo belangrijk is.
 2. INTERVIEW. Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) over algemene staking: “Een ongelooflijk signaal van mislukking”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) over algemene staking: “Een ongeloof­lijk signaal van mislukking”

  200 miljoen euro geeft Vlaanderen in april aan ondernemers en handelaars die alweer hun omzet zien kelderen of moeten sluiten. Als straks de relance in beeld komt, pompt de overheid 4 miljard euro in de economie. Meer dan 50.000 mensen zitten in langdurige tijdelijke werkloosheid. Het land is in lockdown, alweer. En toch staken de vakbonden 24 uur lang, want er is geen akkoord over de loonmarge. “Een ongelooflijk signaal van mislukking”, noemt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) dat.