Infectiologe Erika Vlieghe.
Volledig scherm
Infectiologe Erika Vlieghe. © Wannes Nimmegeers

Erika Vlieghe: “We bevinden ons in een perfecte storm”

“Een pandemie onder controle krijgen duurt jaren”, zegt Erika Vlieghe, infectiologe en voorzitster van de expertengroep GEMS die de overheid adviseert, in een interview met Knack dat vandaag verscheen. “Het lijkt me onverstandig om een kerstfeest met vijftig gasten te plannen.”

 1. Waarom wordt het moeilijk om coronacijfers te doen dalen tegen Kerstmis? Viroloog Steven Van Gucht legt uit
  PREMIUM

  Waarom wordt het moeilijk om coronacij­fers te doen dalen tegen Kerstmis? Viroloog Steven Van Gucht legt uit

  Er is eindelijk een heel klein lichtpuntje in deze vierde golf. Het aantal coronabesmettingen nam deze week iets minder snel toe dan de week voordien. “Maar we zijn er nog lang niet”, zegt Steven Van Gucht. “Het zal nog een moeilijke opgave worden om de curves naar beneden te krijgen tegen Kerstmis en nieuwjaar.” Waarom zal dat zo lastig zijn? En hoe laag moeten de cijfers eigenlijk zijn voor de maatregelen versoepeld kunnen worden?
 2. RECENSIE. ‘Anne Boleyn’: “Een royaal gemiste kans”
  TV

  RECENSIE. ‘Anne Boleyn’: “Een royaal gemiste kans”

  Over Anne Boleyn werd al veel gezegd en geschreven, maar zelden trok de tweede van zes echtgenotes van Hendrik VIII zo veel de aandacht als met de nieuwste reeks over haar leven. ‘Anne Boleyn’, een driedelige miniserie met Jodie Turner-Smith in de titelrol op Streamz, beeldt Anne Boleyn namelijk voor het eerst af als een niet-witte vrouw. Of die nieuwe interpretatie ook tot een verfrissende kijkervaring leidt? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 3. Zorgsector heeft er genoeg van: “We werken niet meer in normale omstandigheden", vertelt intensivist Dominique Benoit (UZ Gent) bij HLN LIVE

  Zorgsector heeft er genoeg van: “We werken niet meer in normale omstandig­he­den", vertelt intensi­vist Dominique Benoit (UZ Gent) bij HLN LIVE

  In het UZ Gent waren alle intensieve bedden gisteren bezet. “We werken niet meer in normale omstandigheden", aldus Dominique Benoit, intensivist bij het UZ Gent aan HLN LIVE. “Dat betekent dat we niet meer aan de norm voldoen om kwaliteitsvolle zorg te geven." Gisteren nog werd de oproep gedaan aan alle ziekenhuizen in ons land om niet-noodzakelijke ingrepen per direct twee weken uit te stellen. En ook het personeel in de ouderenzorg slaakt een noodkreet.