Erika Vlieghe: "Er is geen solide plan voor volgende golf”
Het coronavirus heeft tijdens de tweede golf zo hard kunnen toeslaan door een gebrek aan een gevoel van urgentie, de versnippering van bevoegdheden en het grote spanningsveld tussen externe experten en het beleid. Dat heeft infectiologe Erika Vlieghe vandaag verklaard in de bijzondere Kamercommissie bevoegd voor het onderzoek naar de aanpak van de epidemie in ons land. Ze vreest ook dat er geen solide plan is voor als er een nieuwe golf uitbreekt.
Delen per e-mail
Erika Vlieghe zetelde in de eerste wetenschappelijke commissie, in het adviesorgaan Celeval en zat de GEES voor. Momenteel werkt ze in het team van de coronacommissaris Pedro Facon. Ze werkt 60 procent voor hem. “Het is de eerste keer dat ik een contract heb”, zegt ze. Daarnaast moet ze ervoor zorgen dat haar dienst in het UZ Antwerpen blijft draaien.
Tijdens de eerste golf “hebben we nooit een duidelijk mandaat gekregen en was het niet duidelijk wat er van ons verwacht werd”, zegt Vlieghe. “In volle crisistijd kregen we bij Celeval van het Crisiscentrum vragen over hondenkapsalons en tuincentra”, hekelt de infectiologe. “We gaven daar een zo goed mogelijk wetenschappelijk onderbouwd antwoord op. Maar er was geen strategie uitgestippeld. Ik had het gevoel dat niemand het bredere plaatje zag.”
Bij de oprichting van de GEES kregen de experten wel een expliciete opdracht: een exitstrategie ontwikkelen. Het was echter niet duidelijk of zij ook een mandaat kregen om een strategie uit te stippelen voor als er nieuwe opflakkeringen zijn. Sommige experten dachten van wel, terwijl anderen dachten dat hun taak erop zat.
Er was geen groter plan en het was ook niet duidelijk wie de kapitein van het schip was
Net zoals bij de eerste golf, waren de reacties in de aanloop naar de tweede golf reactief. "Er was geen groter plan en het was ook niet duidelijk wie de kapitein van het schip was", aldus Vlieghe. "Enkel de ziekenhuizen konden de nodige flexibiliteit aan de dag leggen omdat ze noodplannen hadden klaarliggen. Als je generieke voorbereidingen klaar hebt, geraak je al heel ver.”
Daarnaast waren er volgens de professor nog verschillende struikelblokken. Zo is er een probleem met de structuur van het beleid, waardoor de bevoegdheden versnipperd zijn. Vlieghe verwijst onder meer naar de acht ministers van Volksgezondheid. "Ondanks de goodwill", is dat "in het beste geval een vertragende factor, maar in het slechtste geval is dat een killing factor", aldus de infectiologe. Ze wil niet met de verwijtende vinger naar een bepaald niveau wijzen. Vanuit de regio's en op federaal niveau probeerde iedereen zijn steentje bij te dragen, maar iedereen verwees naar elkaar. Efficiëntie was er niet. "Het was net de processie van Echternach.”
Geen gevoel van urgentie
Daarnaast merkte Vlieghe ook op dat een gevoel van urgentie bij politici ontbrak. De herschikking van het adviesorgaan Celeval deed daar geen goed aan. Bedoeling was om het orgaan maatschappelijk open te trekken. De taak van de experts was om ons land te leren leven met het virus. "Maar de situatie was nog te explosief", klinkt het.
Na de herschikking zaten er volgens Vlieghe te weinig biomedische experten in het orgaan. De experten hadden geen ervaring met een epidemie. Zij minimaliseerden de cijfers. "Daardoor kon Celeval 2 geen krachtig, epidemiologisch advies geven", stelt ze. "Bovendien was er bij de politici weinig animo om strenge maatregelen te nemen." Wie daarvoor pleitte, werd weggezet als paniekzaaiers, aldus de professor.
Er moeten permanent mensen bezig zijn met corona, zoals het leger ook altijd klaarstaat voor een oorlog
Voorts was er een groot spanningsveld tussen de externe experten, die out of the box probeerden te denken en de beleidsmakers, stelt Vlieghe. De voorstellen werden vaak afgeblokt omdat ze niet realistisch waren. Als er nieuwe zaken gerealiseerd werden, was dat vaak onder impuls van externe experts, klinkt het. De overheid is te weinig innovatief.
De tweede golf was er sowieso gekomen. Als er sneller was ingegrepen, in september al, dan was die tweede golf minder groot en zaten we nu al in rustiger vaarwater, aldus Vlieghe.
De infectiologe vraagt zich ook af of ons land bij een volgende golf bereid zal zijn om snel maatregelen te nemen en snel te schakelen. Volgens haar is er opnieuw geen solide plan. Er moeten volgens haar permanent mensen bezig zijn met corona, "zoals het leger ook altijd klaarstaat voor een oorlog". Er moet een strategische stock van medische hulpmiddelen en medicatie zijn en er moet een generiek plan klaarliggen om bijvoorbeeld triagecentra en contract tracing op te schalen als dat opnieuw nodig is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aalst/Denderleeuw Ex-burgemeester Denderleeuw voor rechter na zwaar ongeval onder invloed: “Nooit kans gekregen om tegenexpertise te laten uitvoeren”
-
PREMIUM
Vlaamse arts in Londens grootste ziekenhuis: “Ik zou Belgische scholen sluiten”
-
OVERZICHT. Cijfers blijven goede kant op gaan, maar nu al meer dan 17.000 overlijdens aan corona in ons land
De verschillende indicatoren blijven de goede kant uitgaan, maar dat neemt niet weg dat het coronavirus in ons land nu al aan meer dan 17.000 mensen het leven heeft gekost. Uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat de balans inmiddels uitkomt op minstens 17.033 overlijdens. Het aantal geregistreerde besmettingen, opnames in het ziekenhuis en overlijdens daalde wel telkens met ongeveer een vijfde tot een kwart. -
-
PREMIUM
Wanneer bent u aan de beurt? Dit is onze vaccinatiestrategie
De vaccinatiestrategie voor ons land is bekend. Het toedienen van de 22,4 miljoen bestelde doses zal in drie fases verlopen. De woonzorgcentra en zorgberoepen komen eerst aan de beurt. Daarna de ruim 2 miljoen 65-plussers, en vervolgens de 45- tot 65-jarigen met onderliggende gezondheidsproblemen. De timing staat of valt met de beschikbaarheid van de vaccins, waarover nog veel onduidelijkheid bestaat. Wanneer bent u aan de beurt volgens de huidige timing? -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Zo wordt u een succesvolle spaarder
-
Sparen Wat is de impact van de Europese Centrale Bank op uw centen?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige maand beslist om haar rentetarieven te behouden en nog meer overheids- en bedrijfsobligaties aan te kopen. Spaargids.be bekijkt hoe die maatregelen ook een belangrijk indirect effect op de rentetarieven van uw spaarrekening hebben, én op de hypothecaire rente voor woonkredieten.
28 reacties
Joske Vermeulen
Johan Goris
Alfons Detemmerman
Annie Broeckx
Lisette Theunis