De elektrische torenkraan van de Boelwerf (Temse).
Volledig scherm
De elektrische torenkraan van de Boelwerf (Temse). © Kristof Pieters

Erfgoedminister Diependaele heft bescherming van vier monumenten voorlopig op

De bescherming van drie monumenten en een deel van een dorpsgezicht wordt voorlopig opgeheven. Dat heeft bevoegd Vlaams minister Matthias Diependaele beslist, meldt hij zondag. Het gaat om de elektrische torenkraan van de Boelwerf (Temse), het openluchtzwembad in Ieper, de schoorsteen van de steenbakkerij in Ramskapelle (Nieuwpoort) en, gedeeltelijk, het beschermde dorpsgezicht van de Lembeekse dorpskom (Kaprijke).

21 reacties

 • Bob Boomer

  2 maanden geleden
  In deze tijd van 3D-printers maak je er miniaturen van en zet je ze ter bezichtigen in een vitrinekast. Misschien is er in Bokrijk nog wel ergens een plaatsje voor.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Die appartementen op de Boelwerf zijn van de duurdere soort. De bewoners daarvan zien die kraan liever niet staan. Dat huis in Lembeke is een enig restant van drie en heeft men bewust jaren laten verkrotten omdat men het daar weg wil, ook de inwoners. Het is een anachronisme in dorpskern. Voor een keer een vorm van snoeien om te bloeien die verantwoord kan zijn. Jammer genoeg willen ze ook snoeien waar dat vaak niet het geval is.
 • eric reynebeau

  2 maanden geleden
  Groot gelijk. Er zijn duizenden beschermde "monumenten" die enkel geld kosten. Laat men bijvoorbeeld van kerken die als paddenstoelen over heel Vlaanderen verspreid staan en bijna allen geen volk meer trekken en geen pastoor meer hebben de helft verkopen voor andere bestemmingen aan particulieren. Flinke besparing en er staan dan nog genoeg kerken als erfgoed en voor wie gelovig is.
 • René Van Halen

  2 maanden geleden
  Het gaat hier gewoon om geld. Ik ken verschillende monumenten die het totaal niet waard zijn om erkend te worden. Maar omdat ze geen geld kosten blijven ze beschermd.
 • victor vandesande

  2 maanden geleden
  Terecht, er zijn mensen die heiligschennis roepen bij elke afbraak van een oud kot of oude rommel en elke oude baksteen willen behouden , zonder er bij stil te staan dat dat behoud fortuinen kost en broodnodige vernieuwing in de weg staat. 11000 zogezegde monumenten is minstens de helft teveel.
 1. Spotgoedkope reizen naar de zon dankzij extra week kerstvakantie: “Laagste prijzen van het hele jaar”
  Play
  50

  Spotgoedko­pe reizen naar de zon dankzij extra week kerstvakan­tie: “Laagste prijzen van het hele jaar”

  TUI speelt met opvallende aanbiedingen in op de extra week kerstvakantie voor leerkrachten en kinderen uit de basisschool. “Wie boekt in de week van 17 december, valt in het ultralaag seizoen, met de laagste prijzen van het hele jaar. Het geeft de kans om te reizen tegen een budget dat meer dan de helft lager ligt dan tijdens de officiële kerstvakantie”, zegt Piet Demeyere van TUI.