HLN
Volledig scherm
© HLN

Epidemioloog Van Damme: "Cijfers zijn niet ideaal voor de start van het nieuwe schooljaar"

Volgende week dinsdag is het zover, iedereen kan terug naar school. Het zal hoe dan ook een bijzondere 1 september worden. Het aantal besmettingen in ons land blijft dan wel dalen, het daalt niet genoeg. Virologen hadden liever veel lagere cijfers gehad om de scholen terug te openen. “Het is de realiteit, we gaan de scholen openen op een moment dat er nog heel wat besmettingen zijn in de samenleving en dat is een uitdaging”, aldus epidemioloog Pierre Van Damme. 

 1. Vlaamse steden en gemeenten vangen meer zwerfkatten: meer dan 15.000 in 2020

  Vlaamse steden en gemeenten vangen meer zwerfkat­ten: meer dan 15.000 in 2020

  De Vlaamse steden en gemeenten vingen in 2020 meer dan 15.000 zwerfkatten. Dat is 4 procent meer dan het jaar voordien, zo blijkt zondag uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). De minister zou overwegen om de lokale besturen nu ook gratis kattenvoeding te geven. "Het zijn echter de asielcentra, verenigingen en andere vrijwilligers die het lokaal beleid echt rechthouden. Zij verdienen alle steun", zegt Warnez.
 1. Premier roept morgen kernkabinet bijeen: bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes “moeilijk te vermijden”
  Play
  346

  Premier roept morgen kernkabi­net bijeen: bredere mondmasker­plicht in binnenruim­tes “moeilijk te vermijden”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) roept maandag het kernkabinet bijeen om de coronasituatie in ons land te bespreken. Dat meldt zijn woordvoerder Tom Meulenbergs zondag aan Belga. Onder meer een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes zal daarbij worden besproken. “Federaal hoor ik weinig of geen tegenstanders, en ook binnen de Vlaamse regering is daartegen weinig verzet”, vertelt politiek journalist Hannelore Simoens in VTM Nieuws.
 2. Dit is arts over wie minister Beke sprak: Roger (70) reanimeerde patiënt en stierf vervolgens aan corona
  23

  Dit is arts over wie minister Beke sprak: Roger (70) reanimeer­de patiënt en stierf vervolgens aan corona

  Het was een opvallend zinnetje in de ‘De zevende dag’ waarin Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) pleitte voor een derde prik en vertelde dat er “een huisdokter is overleden aan corona na het reanimeren van een patiënt”. Die arts is Roger Vandroogenbroeck (70) uit Lembeek. Hij slaagde erin om een - zo bleek achteraf - besmette patiënt weer tot leven te wekken, maar liet vervolgens zelf het leven.