Professor Pierre Van Damme.
Volledig scherm
Professor Pierre Van Damme. © BELGA

Epidemioloog Pierre Van Damme: “Bepaalde sectoren zullen moeten begrijpen dat ze misschien wel een jaar of anderhalf dicht zullen moeten”

Epidemioloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen heeft in een speciale commissie in het Vlaams Parlement brandhout gemaakt van de coronacommunicatie naar de bevolking. Volgens Van Damme is er nood aan een duidelijke boodschap, ook als het om slecht nieuws gaat. Hij gaf het voorbeeld van de evenementensector. “Bepaalde sectoren zullen moeten begrijpen dat ze misschien wel een jaar dicht zullen moeten”, klonk het.

30 reacties

 • guido todts

  1 jaar geleden
  Zit nu in griekkenland hier voel ik mij veel veiliger dan in belgie hier draaid men niet rond de pot en zegt men hoe het is hier mondkapjes in de suppermarkt en openbare gebouwen
 • oswald billiet

  1 jaar geleden
  Het is onrechtvaardig daarmee te dreigen. Het hele land doet zijn best. De schuld ligt niet bij de mensen maar er is wél het virus dat zich re-activeert.. Het zou nooit mogen dat dit de oorzaak is om bepaalde sectoren, zoals Vandamme zegt, te sluiten. We moeten dit gewoon doorstaan maar nooit, nooit onze economie opgeven. Het zal nu al vele jaren duren eer wij ons daarvan kunnen herstellen. De virologen hoeven dit ook in te zien.
 • Philippe Vanderauwera

  1 jaar geleden
  Al maanden aan een stuk lossen de virologen elkaar constant af in de media studio's om slecht nieuw te brengen. Ik vraag mij af wanneer deze door iedereen ondertussen goed gekende virologen (die tenslotte aanzien worden als de cremé de la créme in hun vak) er de tijd voor gaan vinden om in hun laboratoria eens mee op zoek te gaan naar een oplossing, bv. onder de vorm van een vaccin, zodat er ook eens goed nieuws naar buiten kan komen.
 • Joeri Verscheure

  1 jaar geleden
  Er zijn ook mensen met een andere mening die het niet de taak van de overheid vinden om vanalles te verbieden. De mensen kunnen zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen en hun sociale contacten beperken en mondmaskers dragen, zeker als je ouderen verzorgt of bezoekt.
 • Marie Vandam

  1 jaar geleden
  Van Damme heeft gemakkelijk praten hij heeft zijn job nog !
 1. “PFAS-waarden in bloed van inwoners Zwijndrecht en Linkeroever veel te hoog”

  “PFAS-waar­den in bloed van inwoners Zwijn­drecht en Linkeroe­ver veel te hoog”

  In het bloed van tien mensen die in de buurt van de 3M-fabriek in Zwijndrecht wonen, zitten veel te hoge concentraties PFAS. Dat zegt het burgercollectief Grondrecht, dat bloed heeft laten afnemen bij negen inwoners van Zwijndrecht en één inwoner van Linkeroever. Alle stalen overschrijden de grens van 6,9 nanogram per ml bloed. Bij één staal is de PFAS-waarde maar liefst 168 keer hoger dan de Europese drempel. Volgens toxicoloog Jan Tytgat is er “geen paniek nodig”, maar wel “verdere opvolging”.
 2. Thailand lijkt gespaard te worden door coronavirus en niemand weet hoe het komt

  Thailand lijkt gespaard te worden door coronavi­rus en niemand weet hoe het komt

  Met amper 3.239 bevestigde gevallen en 58 overlijdens op een bevolkingsaantal van meer dan 68 miljoen kan Thailand coronacijfers voorleggen waar veel andere landen alleen maar afgunstig kunnen naar kijken. En daarmee lijkt de Aziatische staat grotendeels gespaard te blijven van de pandemie, die op andere plaatsen ongemeen hard toeslaat. Komt het door de coronamaatregelen van de overheid? Door de Thaise cultuur? Of speelt er een genetische factor? Niemand die het weet. Maar wat het ook is, het lijkt wel te werken.