Enquête: 4 op de 10 bedrijven overwegen personeel te ontslaan, maar kwart van werkgevers is dringend op zoek naar extra medewerkers
UpdateIn een enquête van HR-bedrijf Liantis zeggen vier op de tien bevraagde Belgische ondernemers dat ze de intentie hebben om mensen te ontslaan om zo kosten te drukken. Dat schrijft ‘De Zondag’. Ook worden jobaanbiedingen kritischer bekeken.
Liantis-arbeidspsycholoog Bernd Carette geeft meer tekst en uitleg. Uit de bevraging bij 1.568 ondernemers, hoofdzakelijk KMO’s, blijkt dat 39,3 procent van die bedrijven “aangeeft dat ze mensen zal moeten laten gaan om de kosten te drukken”. Er is echter veel onzekerheid, rond energie en de loonindexering, dus “vraag is of ze ook effectief tot ontslagen zullen overgaan”.
Volgens Carette stelt Liantis vast dat er nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van de tijdelijke werkloosheid door de energiecrisis. Aan de hand van die maatregel van de federale regering zaten in oktober 41.000 deeltijds of fulltime thuis.
Het HR-bedrijf waarschuwt in ‘De Zondag’ ook dat mensen ontslaan bedachtzaam moet gebeuren. “Mensen ontslaan creëert namelijk een bepaalde dynamiek in je onderneming en kan ertoe leiden dat ook andere werknemers denken dat hun job onzeker is en overwegen om te vertrekken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want zo creëer je nog meer krapte”, aldus Carette.
Uit statistieken van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid blijkt dat afgelopen september 644 werknemers van Belgische bedrijven betrokken waren bij een aankondiging van een voornemen tot collectief ontslag. Dat is het hoogste peil dit jaar tot nu toe. In september 2021 lag dat cijfer nog op 1.072, met in januari 2021 een absolute piek met 1.853 betrokken werknemers.
In augustus bleek nog dat het aantal ontslagen tijdens de eerste zes maanden van 2022 op het laagste niveau in tien jaar lag. Dat bleek uit cijfers van HR-bedrijf Securex. Het vrijwillig verloop — waarbij werknemers zelf opstappen — bleef in de eerste jaarhelft stabiel, op 3,3 procent.
Ondernemersvertrouwen zet daling voort
Het vertrouwen van Belgische ondernemers blijft ondertussen verder dalen. De conjunctuurbarometer verslechtert voor de zevende maand op rij, zij het in een iets trager tempo. Dat blijkt donderdag uit de resultaten van de maandelijkse enquête van de Nationale Bank.
De daling van het vertrouwen is het duidelijkst bij de dienstverlening aan bedrijven, alleen de bouwsector ontsnapt aan de achteruitgang.
Contradictie
Het HR-bedrijf wijst ook op een contradictie. Want 26 procent van de werkgevers geeft ook aan dringend op zoek te zijn naar extra medewerkers.
Dat heeft volgens Carette te maken met bepaalde sleutelposities die door de huidige krapte op de arbeidsmarkt moeilijk ingevuld raken. “Die zijn zodanig cruciaal dat je ze niet zomaar kan schrappen. Dat zorgt er dus voor dat bepaalde werkgevers enerzijds afscheid nemen van mensen, maar anderzijds ook enorm hard op zoek zijn naar bepaalde profielen. Denk maar aan IT-collega’s, commercieel medewerkers, technisch leidinggevenden en zorgkundigen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken. -
PREMIUM29
INTERVIEW. Wat gaat Dries Van Langenhove nu doen? “Het grootste deel van mijn parlementaire wedde heb ik in mijn mediakanaal gestopt”
Politiek bommetje gisteren in de Wetstraat: Dries Van Langenhove (29) trekt zich terug als Kamerlid voor Vlaams Belang. Hoe legt hij zelf zijn exit uit, in hoeverre blijft er een link met Vlaams Belang en wat met de rechtszaak? “Van Grieken heeft mij tot de dag zelf gevraagd om te blijven”, zegt hij aan HLN. -
PREMIUM
Daar is de vierdagenwerkweek. Heb je er sowieso recht op? Hoe vraag je het aan? En kost het je iets?
Er is al veel inkt over gevloeid, maar vanaf volgende maandag is het echt zover: dan treedt de vierdagenwerkweek in werking. Werknemers die dat willen, kunnen vanaf dan hun baas vragen een voltijdse week in vier dagen af te werken, voor hetzelfde loon. Mag een werkgever zo’n aanvraag weigeren? En kan je nog terug naar de vijfdagenwerkweek? Juridisch expert Bart Vingerhoets van Securex beantwoordt uw meest gestelde vragen. -
-
PREMIUM
Wat als je werkgever je op tijdelijke werkloosheid stuurt omwille van de energiecrisis ? Dit zijn je rechten en plichten
De energiecrisis alleen al zorgde de voorbije maand voor 41.000 nieuwe tijdelijke werklozen, waaronder personeel van vloerbouwer Unilin in Wielsbeke, maar ook om andere economische redenen wordt vaak tijdelijke werkloosheid ingeroepen. Maar welke rechten en plichten heb je daarbij als werknemer? Hoe lang kun je dat statuut behouden? Wat krijg je uitbetaald? En wat als het ook op langere termijn slecht blijft gaan bij je werkgever? Marijke Beelen, juridisch adviseur bij hr-dienstverlener Acerta, geeft advies. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
PREMIUMBeringen
Tienerjongen in elkaar geslagen in Spectrumcollege in Beringen: “Veel leerlingen kampen nu met een schuldgevoel omdat ze niet hebben ingegrepen”
Er zijn beelden opgedoken van een leerling van het Spectrumcollege in Beringen die door een aantal medeleerlingen wordt aangevallen en tegen de grond wordt gewerkt. Volgens de directie dateren de beelden van 20 januari en circuleerden ze kort na het incident even op sociale media, maar verdwenen ze later weer van het net. Vandaag duiken ze echter weer op, ditmaal in de media. -
vtwonen
Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.
35 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLisette Theunis
Joel Vandermeeren
Andre Van Royen
Rudy Van Daele
Tine Leut