Energieminister Van der Straeten: “Een domme btw-verlaging, daar pas ik voor”
Een levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales zal niet volstaan om de bevoorradingszekerheid te garanderen in de winter van 2025-26, maar er zal een aanvullend mechanisme — lees: gascentrales — nodig zijn. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) herhaald in de Kamer. De minister benadrukte bovendien dat ze gekant is tegen een gewone btw-verlaging op elektriciteit en gas. “Een domme btw-verlaging die de lonen en de uitkeringen verlaagt, daar pas ik voor”, klonk het.
Op de agenda van de commissie Energie stond een minidebat over de kernuitstap. Daarbij ging veel aandacht naar het rapport van het FANC, waarin de nucleaire waakhond aangeeft dat het op het vlak van veiligheid mogelijk is om de centrales Doel 4 en Tihange 3 open te houden na 2025, wanneer de volledige kernuitstap wettelijk gepland staat.
Kris Verduyckt (Vooruit) en Thierry Warmoes (PVDA) stelden zich vragen bij die conclusie. Zij lezen tussen de regels een versoepeling van de veiligheidsvoorschriften. Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) concludeerde daarentegen dat de centrales al grotendeels voldoen aan de veiligheidseisen. Leen Dierick (CD&V) benadrukte dat ze vertrouwen heeft in de expertise en onafhankelijkheid van het FANC. "Plan B (de verlenging) kan, maar dan moet de uitbater meegaan en moet snel worden beslist. We gaan pas voor Plan B als Plan A (de volledige uitstap) niet lukt", zei ze.
Gascentrales nodig
Minister Van der Straeten wilde niet concreet ingaan op het rapport van het FANC. Nucleaire veiligheid is immers een bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken. Wel herhaalde ze dat de levensduurverlenging van de twee jongste centrales niet zal volstaan om te verzekeren dat er voldoende elektriciteit zal zijn in de winter van 2025-26. Zoals eerder al werd gezegd, zullen er dus gascentrales nodig zijn.
Het probleem is dat daarbij niet zomaar een beroep kan worden gedaan op de centrales die vervat zaten in de zogenaamde CRM-veiling en die dus kunnen rekenen op subsidies. "Je kan in dat geval niet zomaar capaciteit die vandaag geselecteerd is opvissen, overhevelen en uitvoeren", aldus de minister, die dezelfde boodschap te horen kreeg van Europees Commissaris Margrethe Vestager.
Evaluatie
Halfweg maart is een evaluatiemoment gepland. Dan moet duidelijk worden hoe het staat met de vergunning voor de gascentrale van Vilvoorde. Die werd geselecteerd na de CRM-veiling, maar kreeg van Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) geen vergunning. Indien duidelijk wordt dat Vilvoorde het niet zal halen, zal andere gascapaciteit worden gekozen die in de eerste ronde niet was geselecteerd bij de veiling.
Daarvoor is een wetswijziging nodig. Die tekst kreeg in eerste lezing al groen licht van de regering. Na advies van de Raad van State zal hij volgende maand naar de Kamer verhuizen. De prijs zal hoger uitvallen dan wanneer Vilvoorde de vergunning zou krijgen. Logisch, want bij de CRM-veiling werd ook naar de beste prijs gekeken. Van der Straeten verzekerde dat die hogere prijs niet naar de factuur zal doorstromen.
“Domme btw-verlaging”
De btw-verlaging op elektriciteit en gas noemde Van der Straeten in de Kamer “dom”. Bij coalitiepartners CD&V en Vooruit zorgde die uitspraak voor gefronste wenkbrauwen. De minister kreeg vorige week de opdracht van het kernkabinet om een analyse te maken van de pistes die op tafel liggen om de energiefactuur te drukken. Ze moet daarvoor overleg plegen met haar collega van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Die had eerder gepleit voor een btw-verlaging op gas en elektriciteit. Ook Vooruit is daar een uitgesproken voorstander van.
Met een “domme btw-verlaging” bedoelt Van der Straeten een algemene verlaging, die een invloed zou hebben op de lonen via een soort indexsprong. Wel staat de minister open voor een “slimme” btw-verlaging, op maat van de energietransitie.
Dierick reageerde hoorbaar misnoegd op die uitspraken. Zij verwees naar de vele mensen die door de gestegen prijzen heel wat moeite hebben om hun energiefactuur te betalen. Voor hen zou een btw-verlaging wel een goede maatregel zijn, stelde ze. Ook Verduyckt verdedigde een btw-verlaging. Hij herhaalde het socialistische standpunt dat energie een basisproduct is, waarop dus een tarief van 6 procent moet gelden. Eventuele “domme” neveneffecten kunnen volgens hem worden bijgestuurd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gegeven of gekregen? "Je werkgever moet je vertrekvakantiegeld uitbetalen, en dit kan behoorlijk oplopen"
Heb je zopas je ontslag gegeven of gekregen? Dan is de kans groot dat je nog niet al je verlofdagen hebt opgebruikt wanneer je uit dienst treedt. Wat gebeurt er dan precies met dit resterende potje verlof? Jobat.be stak het licht op bij expert inzake Geert Vermeir, verbonden aan het juridisch kenniscentrum SD Worx. -
Nucleaire waakhond FANC: “Verlenging levensduur twee jongste kerncentrales is mogelijk”
Volgens het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is het alvast op het vlak van veiligheid mogelijk om de levensduur van de twee jongste kerncentrales in ons land te verlengen. Dat staat in de analyse waar de federale regering net voor kerst om had gevraagd. De regering moet dan wel nog in de eerstvolgende maanden een definitieve beslissing nemen en de installaties moeten een update krijgen, klinkt het. -
Communie- of lentefeest op de planning? Zo kies je de perfecte handtas
Het is mei, en dat betekent dat het communie- en lentefeestseizoen weer volop losbarst. Al hebben we met dit mooie weer helemaal geen reden nodig om te feesten. Je hoofd breken over de juiste look? Nergens voor nodig. Deze twaalf handtassen maken elke outfit af. -
-
Minister Vandenbroucke blikt in VTM NIEUWS vooruit op Overlegcomité: “Mondmaskers op openbaar vervoer niet meer nodig”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft vanmiddag in de VTM NIEUWS-studio vooruitgeblikt op het Overlegcomité van volgende week vrijdag, 20 mei. “De mondmaskerplicht op het openbaar vervoer lijkt mij niet meer nodig”, zei Vandenbroucke. -
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs. -
Nederlander die nabij Breda Belgische fietsers aanreed, meldt zich alsnog
De bestuurder van een auto die zondag betrokken was bij een ongeval met wielrenners in het Nederlandse Bavel, nabij Breda, heeft zich gemeld bij de politie. Mogelijk heeft hij de fietsers opzettelijk aangereden. Hij was doorgereden na het voorval. Het gaat om een 20-jarige man uit Bavel. -
Brugge
IN BEELD. 71 Brugse zwanen genieten na vijf maanden ophokplicht van de vrijheid: “Je ziét gewoon dat ze gelukkig zijn”
Aan het Begijnhof in Brugge zijn de vaste bewoners er terug. Na vijf maanden ophokplicht, door enkele gevallen van vogelgriep in ons land, mogen pluimvee en vogels opnieuw vrij in de natuur. Het sein om ook de fiere witte zwanen weer in het straatbeeld te zien. “Net op tijd om nesten te maken en te broeden", hoopt verzorgster Heidi Demeyer.