Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Volledig scherm
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. © REUTERS

En nu... wat met het cordon sanitaire?

Moet het cordon sanitaire doorbroken worden? De vraag zal meer dan ooit de politieke gemoederen beroeren nu het Vlaams Belang de tweede grootste partij in Vlaanderen geworden is. Filip Dewinter gooide de knuppel als eerste in het hoenderhok en kreeg snel bijval van onder meer Jean-Marie Dedecker (N-VA), Luc Van Biesen (Open Vld) en professor Rik Torfs (KU Leuven). Partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) sloegen die deur echter even snel weer dicht. Bart De Wever (N-VA) velt voorlopig nog geen definitief oordeel.

156 reacties

 • Jan Roesems

  2 jaar geleden
  Simpel hoor, falende Voorzitters die het nu nog steeds niet begrepen hebben vervangen zowel bij CD&V als bij OVLD en zo nodig ook bij SPA.
 • Jozef Van Schuerbeeck

  2 jaar geleden
  De mensen zijn de traditionele partijen kotsbeu. Telkens zitten ze weer in de zakken van de gewone werkende mens terwijl de andere burgers kunnen genieten van aftrekposten die soms naar fraude ruiken. Aan de rijken en grote vermogens mag niks gevraagd worden. Het geld halen waren het zit ? Ten strengste verboden ! Het gevolg is dat de enorme diepe put van de staatsschuld nog dieper om dieper wordt.
 • Guy Verstraeten

  2 jaar geleden
  @Chris devlaeminck. Ook ik zie het cordon niet sneuvelen dankzij Rutten (lees Dewael) en Beke (lees ACV).Toch zal, als de V-partijen ooit een meerderheid halen , de pragmaticus en strateeg in BDW bovendrijven om deze historische gelegenheid optimaal te benutten.En als Rutten en Beke tegen de zin in van de Vlamingen nu een linkse regering ondersteunen dan bewijzen ze de boodschap nog niet begrepen te hebben en zal de volgende keer een gepeperde rekening, vooral aan Rutten, voorgeschoteld worden.
 • guido steenhoudt

  2 jaar geleden
  Twee rechters in twee verschillende processen besloten dat het Vlaams Belang nooit veroordeeld is geworden voor racisme. Daarom moet die partij behandeld worden als elke andere partij. Zulke gerechtelijke uitspraken zeggen dat het Vlaams Belang niet mag gediscrimineerd worden. Na zijn veroordeling werd het Vlaams Blok van Dewinter ontbonden. Het Vlaams Belang ontstond uit de resten van het Vlaams Blok, maar dan democratischer en met veel minder extreme figuren. Laat BDW het dan maar proberen.
 • Victor Munster

  2 jaar geleden
  Rekenkundig kom ik uit dat het VB en NVA 51 % van de stemmen halen op Vlaams niveau. Als dit zich dat ook vertaalt in een navenante zetelverdeling, dan ligt de meest logische coalitie op Vlaams niveau voor de hand. En op federaal en Waals niveau krijg je dan natuurlijk een groen-linkse coalitie die kan kiezen om ofwel hun communistische broertjes erbij te sleuren of de christendemocraten. Dat wordt nog lachen de komende maanden!
 1. Premier De Croo raadt mensen aan om mondmasker te dragen in binnenruimtes nu coronacijfers stijgen
  Play

  Premier De Croo raadt mensen aan om mondmasker te dragen in binnenruim­tes nu coronacij­fers stijgen

  De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) raadt mensen aan om het mondmasker vaker te dragen. Dat zegt hij bij VTM Nieuws. Ook viroloog Steven Van Gucht pleit hiervoor. “Het laat toe om veel dingen te doen en toch een veiligheid in te bouwen”, klinkt het. “We nemen een deel van het risico weg, en dat kan ons helpen op dit moment”, luidt het. Meer dan de helft van de lezers geeft in onze poll hieronder aan bereid te zijn het mondmasker opnieuw op te zetten, ook al is dat niet verplicht.
 2. Van Gucht: “Mondmaskers werden te vroeg afgeschreven”
  Play

  Van Gucht: “Mondmas­kers werden te vroeg afgeschre­ven”

  Het aantal besmettingen stijgt sneller dan verwacht, vertelt viroloog Steven Van Gucht vandaag in VTM NIEUWS. “En wat we verwacht hadden, was op zich al vrij zwaar.” Er wordt gevreesd dat het aantal nodige ziekenhuisbedden voor Covid-19-patiënten nog hoger zal uitvallen dan verwacht, wat nog meer druk zet op de zorgsector. We hoeven niet te wachten op het volgend Overlegcomité voor nieuwe maatregelen, zegt Van Gucht, die vooral heil ziet in de herinvoering van mondmaskers in binnenruimtes.