Elke week één dode bij woningbrand in België
Vorig jaar hebben in ons land minstens vijftig personen het leven verloren door woningbranden. In Vlaanderen vielen minstens 21 dodelijke slachtoffers, in Wallonië 23 en in Brussel zes. 2022 is nog maar enkele maanden ver en momenteel staat de teller al op 21 slachtoffers, onder wie vijf jongeren onder de 18 jaar. Dat becijferde Oscare vzw, een nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden.
Vorig jaar lieten acht jongeren, 25 volwassenen, 15 senioren (65+) en twee personen waarvan de leeftijd nog niet gekend is, het leven bij woningbranden. Enkel in 2015 vielen er meer slachtoffers onder de jongeren te betreuren. Henegouwen torst met 12 doden de zwaarste tol, gevolgd door Brussel (6), Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Luik (5), Antwerpen en Limburg (4).
Rookmelders
Oscare stelt dit jaar een aanzienlijke stijging van het aantal doden vast. In 2021 vielen er tussen 1 januari en 6 april in totaal 13 dodelijke slachtoffers te betreuren. Voor 2022 staat de teller momenteel al op 21 slachtoffers, waarvan vijf jongeren onder de 18 jaar.
Als je slaapt, ruik je niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.
De laatste jaren valt ook een toename van het aantal branden op. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning, is het belangrijk dat geïnvesteerd wordt in voldoende rookmelders met een 10-jarige vaste batterij. “Weinig mensen weten dat als er ‘s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend”, benadrukt de organisatie.
Vluchtplan
Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan helpen om het aantal doden en gewonden door woningbranden te verminderen. Belangrijk is om alle risicoplaatsen te voorzien van een rookmelder, met uitzondering van locaties waar valse alarmen mogelijk zijn, zoals de keuken, de badkamer en plaatsen waar de temperatuur zakt tot 4°C of stijgt tot 38°C. Op die plaatsen (kelder, garage, veranda of onafgewerkte zolder) is er ook een risico op brand, dus moet er een rookmelder in de nabijheid geplaatst worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoogste aantal tenten voor jeugdkampen ooit: nieuwe lading brengt totaal op 5.500
Bij de Uitleendienst voor Kampeermateriaal (ULDK) in Nossegem is vandaag een nieuwe lading tenten toegekomen. Erg veel jeugdbewegingen ontlenen er hun tenten om op kamp te kunnen. Dankzij de extra levering komt het totaal aantal tenten op 5.500. Dat is het hoogste aantal ooit. Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kwam vandaag een kijkje nemen. -
Independer
Panne vermijden op autovakantie? Dit kijk je best op voorhand na
7 op 10 Belgen gaan met de auto op vakantie. Een heerlijk vooruitzicht! Maar als je panne wilt vermijden, zorg je er best voor dat je wagen in tiptop conditie is. Independer.be legt uit hoe je je auto klaarstoomt voor een lange autorit. -
PREMIUM
Beschermt een tweede boosterprik beter tegen coronavarianten? En zullen er nog bijwerkingen zijn? Alles wat je moet weten over de nieuwe vaccinatiecampagne
-
-
PREMIUMLEUVEN
HLN ONDERZOEK. Rustoorddirecteur (61) uit Bierbeek licht zijn bewoners voor miljoenen op via zogezegd luxevastgoed: “Een bandiet die over lijken van kwetsbare senioren gaat”
-
PREMIUM
Binnenkort opnieuw nationale autoloze zondagen? “De jaren 70 waren een andere tijd, zoiets roept nu te veel weerstand op”
-
Corona voorlopig nog geen spelbreker voor jeugdkampen
Het coronavirus mag dan weer aan een opstoot bezig zijn, de jeugdkampen blijven er voorlopig nog grotendeels van gespaard. Dat blijkt woensdag uit een rondvraag bij Chirojeugd Vlaanderen, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het afgebroken KSA-kamp in Waregem vormt dan ook de uitzondering op de regel. -
Mijnenergie.be
Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
Mijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting.