Uit een studie blijkt dat in Vlaanderen een groot stigma op het zoeken naar psychologische hulp heerst. "Wie de stap wel zet, voelt zich bovendien beschaamd. Dat helpt het proces natuurlijk niet vooruit", zegt Gwendolyn Portzky van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek.
Volledig scherm
Uit een studie blijkt dat in Vlaanderen een groot stigma op het zoeken naar psychologische hulp heerst. "Wie de stap wel zet, voelt zich bovendien beschaamd. Dat helpt het proces natuurlijk niet vooruit", zegt Gwendolyn Portzky van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek. © thinkstock

Elke dag proberen 28 Vlamingen zich van het leven te beroven

In 2016 zijn in Vlaanderen naar schatting 10.360 pogingen tot zelfdoding ondernomen, zowat 28 per dag. Dat staat in het laatste jaarverslag Suïcidepogingen van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek. 

106 reacties

 • JAN krommentak

  5 jaar geleden
  Leeftijd , scholing of afkomst heeft hier allemaal niets mee te maken het zijn omgevingsfactoren die je dagelijks beïnvloeden en die je zover drijven dat je het wil laten stoppen , nooit gedacht zelf zulke gedachten te kunnen hebben maar het overkomt je gewoon en als er niemand is die je ondersteund ben je verloren
 • james vroman

  5 jaar geleden
  leven om te consumeren werkt niet ...
 • Dirk Verstraete

  5 jaar geleden
  @Joris Vanderaert. Groot gelijk! Je hoeft niet eens naar het butenland te gaan. Fiets van Hoegaarden naar Namen en zowat rond de grens krijg je van iedereen een begroeting. In Wallonie wel te verstaan. Waar ze contenter zijn met minder. Hier moet je opkijken naar mensen die veel geld hebben maar voor de rest de grootste asocialen zijn die er rond lopen. Niet met mij dus. Ik kijk alleen nog op naar mensen die die ongeacht hun status wat vriendelijkheid tonen!
 • eli bosch

  5 jaar geleden
  Soms als ik deze website open en de krant begin te lezen, beneemt mij ook de zin om mij van het leven te beroven. De corruptie, de oneerlijkheid, de ongelijkheid, de beslissingen die de regering neemt tegen de wil van het volk in, eigenlijk alle nieuws dat je leest, maakt een mens levensmoe.
 • ANDRE VRANCKX

  5 jaar geleden
  Zou het kunnen omdat we vroeger nog hoop hadden op een betere toekomst, en nu niet meer?