Elk jaar 6.000 koeien in Vlaanderen ziek door zwerfafval
Er worden elk jaar duizenden koeien ziek in Vlaanderen doordat er zwerfafval in hun maag terechtkomt. Vooral drankblikjes die achteloos worden weggegooid, komen uiteindelijk vermalen in het voeder terecht, met soms fatale gevolgen. De schade voor de Vlaamse veehouders loopt in de miljoenen euro's.
Blikjes en flesjes die fietsers of wandelaars in grachten of weilanden weggooien, belanden na het maaien van het hoge gras uiteindelijk vermalen in het veevoeder. En het zijn vooral de scherpe stukjes metaal die schade aanrichten in de maag van koeien. Het 'scherp-in'-letsel kan leiden tot een lagere melkproductie, ziekte en uiteindelijk zelfs tot de dood.
Een Nederlandse onderzoeker heeft nu aan de hand van een onderzoek bij 145 Vlaamse melkveehouders het fenomeen in kaart gebracht. De landbouwers vermoeden dat in 79 procent van de gevallen het scherp-inletsel door zwerfvuil wordt veroorzaakt.
Bij de 145 bevraagde veehouders werden er de afgelopen vijf jaar naar schatting 381 dieren ziek door dat zwerfafval. Hun totale veestapel over die periode was 19.655 dieren groot. 165 dieren zouden door de letsels overleden zijn.
Als de resultaten over heel Vlaanderen worden gespreid, zouden zo elk jaar 5.152 tot 6.227 koeien ziek worden door zwerfafval, op een totale populatie van 1,3 miljoen dieren.
Maagmagneten
Melkveehouder Pieter Maes uit Melsele getuigde vanmorgen bij Radio 1. Vijf jaar geleden werd één van zijn koeien ziek door zwerfafval. "De koeien worden ernstig ziek. Als je te laat bent, dan is het fataal. Dan zien ze bij de autopsie allerlei stukjes blik in de maag zitten."
De weide en het veevoeder zelf inspecteren op afval heeft weinig zin. De vermalen blikjes zijn moeilijk op het oog te zien. Maes heeft een betere oplossing gevonden: maagmagneten. "Die blijft heel het leven in de maag van de koe en trekt het ijzer uit het eten. Dat blijft dan apart zitten." Duur zijn de maagmagneten niet. "Dat kost één, tot anderhalve, euro per stuk."
Tot 6,8 miljoen euro schade
De stukjes blik die in het voeder terecht komen, kosten de landbouwers duizenden euro's. Zieke runderen moeten behandeld worden, ze geven minder melk en een overleden koe brengt uiteraard niets meer op. Ook pogingen het zwerfafval tegen te gaan of preventief uit het gras te verwijderen, kost geld. De totale economische kost voor de Vlaamse veehouders wordt zo op 4,5 tot 6,8 miljoen euro per jaar geschat.
Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux ziet in de cijfers vooral een extra argument om snel statiegeld voor drankverpakkingen in te voeren. Daarover wil de Vlaamse regering nog dit jaar een beslissing nemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLinkhout
Ex-piloot (45) sterft week voor trouw: verloofde (44) opgepakt op verdenking van moord
-
Independer
Hevige wind voorspeld: deze verzekering dekt stormschade aan je auto
Uit cijfers van kennisinstituut Vias blijkt dat er meer én veel ernstigere ongevallen gebeuren bij hevige wind. Hoe kun je je als chauffeur voorbereiden en beschermen als er hevige wind wordt voorspeld? En welke verzekering spreek je aan als je toch schade hebt? Independer.be geeft advies. -
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt. -
-
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
Gilkinet wil dat snelheidsboetes proportioneler worden
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet wil dat de straffen voor snelheidsovertredingen meer in verhouding staan tot de ernst van de overtredingen en het risico voor andere weggebruikers, zeker de meest kwetsbare. -
update
Wie besmet is met apenpokkenvirus moet in isolatie “totdat letsels genezen zijn”, in totaal 3 besmettingen vastgesteld in ons land
Wie besmet is met het apenpokkenvirus moet in contactisolatie “totdat de letsels genezen zijn”. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. Hoogrisicocontacten moeten niet in isolatie, maar moeten 21 dagen aan zelfmonitoring doen om eventuele symptomen vast te stellen. Er zal gesensibiliseerd worden, in het bijzonder bij mensen met meerdere bedpartners en mannen die seks hebben met mannen. -
Actie afleiding achter het stuur: Politie stelde meer dan 2.300 inbreuken vast en trok ruim 500 rijbewijzen in
De federale wegpolitie en 110 lokale politiezones hebben dinsdag en woensdag 2.387 inbreuken vastgesteld en 503 rijbewijzen ingetrokken bij controles op het gebruik van de gsm achter het stuur. Dat meldt de federale politie.
21 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeorges De Coster
wesley netnem
Jan Van Overveldt
Jos Vaneerdewegh
Marco b.