Vijftig verkeersdoden per jaar bij automobilisten in ons land zijn te wijten aan afleiding door de smartphone in de hand te houden.
Volledig scherm
PREMIUM
Vijftig verkeersdoden per jaar bij automobilisten in ons land zijn te wijten aan afleiding door de smartphone in de hand te houden. © BELGA

Elk jaar 150 doden door afleiding in het verkeer: “Nee, u kan niét rijden en gsm’en tegelijk”

Elk jaar vallen er 150 doden en 850 zwaargewonden door afleiding in het verkeer. Grote boosdoener is de gsm, maar zelfs de soort muziek in de auto en het gespreksonderwerp beïnvloeden je kans op een ongeval.

47 reacties

 • Zoran Pavicevic

  3 maanden geleden
  Gsm'en achter het stuur: een boete van 174 euro is niets voor gegoede mensen. Maar daar bovenop de GSM echter ook verbeurd verklaren en een rijverbod van 8 dagen? Dan zouden ze anders piepen, denk ik. Maar ja, we leven in België hé!
 • Karla Desmet

  3 maanden geleden
  Ik neem mijn gsm niet op in de wagen. Bellen ze? Dan wachten ze tot ik kan terugbellen. SMS? Idem. Ik neem ook niet op in de trein. Onbeschoft om hele gesprekken te doen over privéleven ; belachelijk om hele gesprekken te voeren over wat ze gaan eten die avond nadat ze beslist hebben in die of die winkel hun boodschappen gaan doen. Er is geen enkele reden om op elk moment beschikbaar te zijn voor anderen. Of anderen voor jou. En als het echt dringend is (iemand op sterven), zet je dan op kant.
 • Marcus Vadis

  4 maanden geleden
  Wetten genoeg in dit land maar handhaving is wat anders. Precies of ze de overtreders niet willen pakken.
 • Kelly Verlinden

  4 maanden geleden
  Schakel een security bedrijf in dat gemachtigd is om te patrouilleren en dit te beboeten. Boetes omhoog ook, berekend op het verdiend inkomen met inbeslagname van smartphone. Zal dadelijk gedaan zijn met die komedie. Wetgeving aanpassen en starten.
 • PATRICK VAN RYMENANT

  4 maanden geleden
  Afleidingen in de wagen tijdens het rijden waar men over praat: bellen en aanverwanten, eten, GPS of radio of airco/temperatuur-instelling bedienen, praten met passagier(s), make-up aanbrengen… maar over alle chauffeurs die roken in de wagen geen woord…volgens vele mensen even gevaarlijk of zelfs gevaarlijker dan veel van de voorgaande afleidingen. Zeker wanneer die sigaret valt bijvoorbeeld. Misschien toch eens durven aanhalen?
 1. Negen jaar na doodslag in rendez-voushotel wordt Lommelaar (37) opnieuw opgepakt, weduwnaar gelooft niet in natuurlijk overlijden
  Lommel

  Negen jaar na doodslag in ren­dez-voushotel wordt Lommelaar (37) opnieuw opgepakt, weduwnaar gelooft niet in natuurlijk overlijden

  Bijna negen jaar nadat een 41-jarige man uit Lommel in verdachte omstandigheden overleed in een rendez-voushotel in Hechtel-Eksel, werd een 37-jarige man uit Lommel, die negen jaar geleden ook werd aangehouden, maar al snel werd vrijgelaten, opnieuw opgepakt. In het dossier zijn nieuwe elementen opgedoken. Het is in elk geval erg zeldzaam dat een onderzoek na zo’n lange periode alsnog in een nieuwe fase belandt.
 2. Groeiende trend zet zich door: ruim 35 ton cocaïne onderschept in Antwerpse haven tijdens eerste jaarhelft
  Play
  Antwerpen

  Groeiende trend zet zich door: ruim 35 ton cocaïne onder­schept in Antwerpse haven tijdens eerste jaarhelft

  Hoewel er tijdens de eerste zes maanden van 2022 minder cocaïne werd onderschept in de Antwerpse haven dan tijdens dezelfde periode in 2021, zet de groeiende trend zich wel verder. Door Operatie Sky was er vorig jaar namelijk een uitzonderlijk grote vangst. In totaal werd er dit jaar van januari tot en met juni 35,83 ton cocaïne in beslag genomen, blijkt uit cijfers van de douane die onze redactie kon inkijken.
 1. Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
  Jobat

  Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts

  Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.