Elio Di Rupo.
Volledig scherm
Elio Di Rupo. © EPA

Elio Di Rupo sluit deur voor deelname PS aan nieuwe 'Zweedse' regering

De PS heeft niet de intentie om het werk van de voorzitters van MR, Open Vld en CD&V in het kader van de federale formatie te doorkruisen, "maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat ze een nieuwe Zweedse coalitie willen opzetten, die in mei 2019 nochtans afgestraft werd door de kiezer". Dat zegt PS-kopstuk Elio Di Rupo maandag in Le Soir. "Ik wil duidelijk zijn: voor de PS is het helemaal uitgesloten om zich bij zo'n rechtse regering aan te sluiten.”

103 reacties

 • geert Verschelde

  1 jaar geleden
  Een regering zou altijd een vertegenwoordiging van de meerderheid van zijn kiezers moeten bevatten. Vermits de Vlamingen enkel op Vlaamse partijen kunnen stemmen moet er dus ook een Vlaamse meerderheid zijn net zoals dat het geval is voor de Walen. Moest er nu echt slechts een meerderheid zijn langs Waalse zijde, voor wie de Vlamingen niet hebben, of kunnen, stemmen dan klopt het niet. En omgekeerd ook niet. Maar Di Rupo is met een regering gestart met een minderheid aan Vlaamse kant.
 • Chris Devlaeminck

  1 jaar geleden
  Waarom mogen politici als Di Rupo in de Vlaamse media hun zegje komen doen? Het zijn geen Vlaamse politici en staan niet op ons stembiljet. Het ondemocratisch feit in België is dat er een federale regering kan gevormd met politici uit alle gewesten zonder dat die een meerderheid vertegenwoordigen in hun gewest. Dus subiet worden Vlamingen federaal geregeerd door een minderheid van Vlaamse politici samen met in Vlaanderen niet te verkiezen Waalse politici.
 • Chris Devlaeminck

  1 jaar geleden
  Waarom mogen politici als Di Rupo in de Vlaamse media hun zegje komen doen? Het zijn geen Vlaamse politici en staan niet op ons stembiljet. Het grote ondemocratische feit in België is dat er een federale regering kan gevormd met politici uit alle gewesten zonder dat die een meerderheid vertegenwoordigen in hun gewest. Dus straks worden Vlamingen federaal geregeerd door een minderheid van Vlaamse politici samen met in Vlaanderen niet te verkiezen Waalse politici.
 • Theo Van Hoof

  1 jaar geleden
  PS moet niet hoog van de toren blazen. Ze haalden in 2014 11,67% en in 2019 9,46%. Ondanks oppositie verloren ze 2,21%. Niet bepaald een resultaat om op de borst te kloppen en veel eisen te stellen. Waarom begint PS te spreken van oppositie? Ze weten verdomd goed dat ze niks gaan kunnen weg geven zonder extra schulden te maken.
 • Dirk Van Den Bossche

  1 jaar geleden
  Ik denk dat je met Di Rupo beter kan onderhandelen dan met Magnette, maar PS is verdeeld in 2 blokken. Deze die een beetje geld van Vlaanderen willen en Magnette die al het geld van Vlaanderen wil.
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.