Zonnepanelen op een dak in Mechelen, ter illustratie.
Volledig scherm
Zonnepanelen op een dak in Mechelen, ter illustratie. © BELGA

Elia wil eigenaars van zonnepanelen hun stroom laten delen met derden

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, wil eigenaars van zonnepanelen die geconfronteerd worden met het afschaffen van de terugdraaiende teller op hun digitale meter, de mogelijkheid bieden om hun opgewekte stroom te delen met derden. Technisch moet dat kunnen. Elia heeft op kleine schaal een digitaal platform getest dat de data-uitwisseling hiervoor mogelijk maakt. Maar voor de oplossing effectief op de markt kan gebracht worden, is er wel nog verdere afstemming nodig met de politiek en de regulatoren. Bovendien kan je dit ook niet doen zonder de medewerking van energieleveranciers, klonk het woensdag in de marge van de jaarresultaten.

43 reacties

 • Jo Nijs

  1 maand geleden
  @Bruno: ja je mag wel degelijk offgrid gaan maar het is niet gemakkelijk zoals je reeds zegt: inderdaad nieuwe omvormer en dieselgroep. Zonder dat haal je het niet.
 • Bruno Van Praet

  1 maand geleden
  @ Louis Holmes: Ik wil uw idee volgen. Alleen is er een technisch probleem, namelijk elke PV eigenaar moet zich een nieuwe omvormer aanschaffen. De bestaande werken alleen als er netspanning op staat. En dan nog het feit dat deze ook nog moeten investeren in meer dan voldoende batterij capaciteit om donkere dagen te kunnen overbruggen. Wat jij dus voorstelt is OFF-GRID gaan. Vraag: mag dit wel.
 • Jo Nijs

  1 maand geleden
  in een goed systeem zouden non-pv eigenaars kunnen profiteren van pv eigenaars omdat die elektriciteit genereren die niet op het HS net gezet moet worden maar alleen lokaal. Op deze stroom zouden minder distributiebijdrages moeten gelden en bijgevolg zou deze stroom goedkoper moeten zijn voor de nonPV eigenaars in dezelfde straat/lijn.
 • Jo Nijs

  1 maand geleden
  @chris: euh? Het prosumententarief is GEEN solidariteitsbijdrage aan niet-paneel bezitters maar wel uw verdomde plicht om mee te betalen voor uw netgebruik. Zonnepanelen zonder prosumententarief is gewoon belastingontduiking omdat u over een jaar tijd zogezegd nul stroom verbruikt en bijgevolg ook nul belastingen betaalt die anderen wel betalen. En ik ben zelf pv eigenaar he.
 • Jo Nijs

  1 maand geleden
  Ik heb daar elia niet voor nodig. Een draad naar mijn buurman. Ik zet er een vermogenmeter op en een schakelaar bij overproductie. Trekt ie teveel dan schakelt ie weer af. En de buurman betaalt mij. Hij krijgt 50% korting. Iedereen gelukkig !
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Viervoudige waterhoos zorgt voor een spektakel
  Play

  Viervoudi­ge waterhoos zorgt voor een spektakel

 2. Welke celebrity heeft een piano van Louis Vuitton in zijn huis staan?
  Play

  Welke celebrity heeft een piano van Louis Vuitton in zijn huis staan?