Minister Van Der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open VLD) bereikten begin januari een tussentijds akkoord met Engie, waarna de federale regering een nieuwe risico-inschatting aan netbeheerder Elia vroeg.
Volledig scherm
Minister Van Der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open VLD) bereikten begin januari een tussentijds akkoord met Engie, waarna de federale regering een nieuwe risico-inschatting aan netbeheerder Elia vroeg. © Photo News

Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025

In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van wat België verbruikt op de drukste momenten voor het stroomnet.

  1. Zelfstandige Delhaizes vallen droog, concurrenten gaan niet alles kunnen opvangen: “Wacht niet tot zaterdag 16 uur om inkopen te doen”
    PREMIUM

    Zelfstandi­ge Delhaizes vallen droog, concurren­ten gaan niet alles kunnen opvangen: “Wacht niet tot zaterdag 16 uur om inkopen te doen”

    Net nu de winkels van Delhaize weer open beginnen gaan, is een nieuwe brandhaard ontstaan: het distributiecentrum in Zellik werd een dag lang geblokkeerd. Er raakte daardoor geen verse voeding meer in de winkels - ook niet bij de zelfstandige Delhaizes. “Hopelijk hebben de vakbonden het gezond verstand om geen onschuldige slachtoffers te maken”, zegt professor Gino Van Ossel. Ondertussen rijden de vrachtwagens weer uit.